U sklopu manifestacije „Dani hršćanske kulture“ koja donosi izrazito kvalitetne sadržaje posebnu pažnju je privukao – što je posvjedočila prepuna Pravoslavna crkva Svetog Blagovještenja – nastup Crkvenog hora " Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" iz Trebinja. Trideseteročlani hor koji je osnovan 1892.godine publici je predstavio pravoslavnu muziku koja seže iz različitih vijekova uključujući najznačajnije autore pravoslavne liturgije i one njom inspirirane.

Koncert u Dubrovniku

Uvodnu riječ dobrodošlice dao je o.Goran Spajić, paroh dubrovački, koji je ujedno i najavljivao program podijeljen u tri cjeline. Pritom je spomenuo najznačajnije podatke o kompozitoru, djelu te o prilicii u kojoj se izvodi, što je omogućilo lakše praćenje sadržaja rijetko slušanog u dubrovačkim koncertnim prostorima. Tako su na programu bila djela S. Mokranjca (Antifoni, Svjat, svjat, svjat Gospod i Tebje pojem), D. Bortnjanskog (Hvalite Gospoda i Dostojno jest), A. Pärta (Bogorodice djevo), V. Berdovića (Pod tvoju milost), P.I. Čajkovskog (Svjati bože), grčka pjesma Aliluja kao i brojni ruski napjevi (Oče naš, Carska jektenija i Hristos voskrese ) nepoznatih autora.

Koncert u Dubrovniku

Hor sastavljen od izrazito mladih članova vodi Stojanka Gudelj koja je postigla izbalansiranost glasova, jasnu dikciju, dinamičke gradacije i ujednačen timbar što je izazvalo gromoglasan pljesak prisutnih. Svakako je riječ je o crkvenom horu koji uspješno odolijeva najtežim zadacima koje pred njega stavlja odabrana pravoslavna literatura postižući zavidne umjetničke rezultate i kad je o solistima riječ (Jelena Kovačević, Milisav Sukonjica) i kad se radi o punom sastavu. Uglavnom, rijetka prilika za slušanjem pravoslavne muzike iskorištena je na najljepši mogući način! (dubrovački.hr)