SNSD će pokrenuti inicijativu da Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje dobiju status grada, rekao je danas Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a.

"Pokrenućemo inicijativu da se razmotri reogranizacija lokalne samouprave u RS i da, pored već dva proglašena grada Banjaluke i Istočnog Sarajeva, i ova mjesta dobiju status grada", rekao je Radmanović nakon sjednice Izvršnog odbora.

IO SNSD-a je, između ostalog, razmatrao i rezultate proteklih razgovora vladajuće šestorke, održanih u Banjaluci, i zaključio da su stavovi koje je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, zastupao u skladu s ranije objavljenim programskim opredjeljenjima stranke.

"Kad je u pitanju spoljnopolitičko opredjeljenje BiH, radi se o dobrosusjedskim odnosima i EU, a unutrašnjopolitičko opredjeljenje je striktno poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i mislimo da smo na tome radili i u prethodnom periodu", rekao je Radmanović.

IO je razmatrao i inicijativu o odgađanju lokalnih izbora, zakazanih za oktobar ove godine, i njihovom spajanju s opštim izborima za dvije godine, o čemu se nedavno izjasnio i Petar Đokić, predsjednik SP-a.

 Pokrenućemo inicijativu da bude razmotrena reorganizacija lokalne samouprave u RS, istakao Radmanović
"Takvih inicijativa bilo je i ranije i kada bi to bilo tako lako uraditi, onda bi to vjerovatno bilo davno završeno. Takvih ideja smo imali i ranije. To je pitanje koje treba sagledati iz svih mogućih uglova i ono nije jednostavno. To podrazumijeva izmjenu mnogih zakona, a možda dijelom zadire i u Ustav. O tome se mora posebno razgovarati", rekao je Radmanović.

U kontekstu lokalnih izbora zaključeno je da će u pravilu o kadrovima i koalicijama odlučivati opštinski odbori.

IO je podržao sve što je uradila Vlada i Narodna skupština RS u vezi sa Zakonom o PIO. Radmanović je rekao da je proteklih dana bilo raznih tendencioznih tumačenja ovog zakona.

"Neopravdane su bile pobune, u kojima su učestvovali i predstavnici nekih političkih partija. Izvršni odbor stoji iza ovog zakona. Ukidanje i povlačenje zakona, a svakakvih riječi je bilo u posljednje vrijeme, jednostavno nije moguće. Svako dobronamjeran bi, ako je pročitao zakon, rekao da je ovo bolje rješenje nego što su bila prethodna. Druga stvar je što ima jedan broj ljudi koji su oštećeni. O tome bi se moglo na neki drugi način govoriti", rekao je Radmanović i dodao da je vlast koju čini SNSD do sada najbolja vlast u RS.

"Vlast SNSD-a je mnogo bolja nego vlast onih koji su bili do sada, koji sada kritikuju, a svi znamo šta je bilo kad su oni vladali, kako su vodili privatizacije i kakav je bio standard građana", rekao je Radmanović. (netavisne.com)