Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da bi spas za trebinjski "Novoteks" bio da ovo tekstilno preduzeće kupi Vlada Republike Srpske kako bi se obezbijedilo tržište, a radnice vratile na svoja radna mjesta.
"Očekujemo da Vlada ispuni ranije obećanje i da se kao potencijalni kupac pojavi na jednoj od budućih licitacija", rekla je Mišićeva novinarima u Trebinju.

Ona smatra da se ništa bitno neće promijeniti prilikom prvih nekoliko licitacija, već da će se, najvjerovatnije, čekati da cijena imovine bude što niža.
"Za Trebinje je veoma važno da rade `Novoteks` i Industrija alata, dva ključna preduzeća koja zapošljavaju najveći broj radnika sa područja ove opštine", zaključila je Mišićeva.
Prva licitacija neopterećene imovine Tekstilnog preduzeća "Novoteks" u stečaju zakazana je za 27. mart, a na prodaju je data sva imovina, osim novog proizvodnog pogona, koji je pod hipotekom Hipo banke i Hipo lizinga o kojem se vodi sudski postupak. Imovina preduzeća se procjenjuje na 6,77 miliona KM, što je deset puta manji iznos od potraživanja povjerilaca.
Ukupna dugovanja nekada najuspješnijeg trebinjskog preduzeća iznose čak 60.500.000 KM, a najveći povjerilac je Poreska uprava Republike Srpske kojoj preduzeće duguje više od 50 miliona KM. U "Novoteksu" je trenutno angažovano oko 60 radnica na šivenju HTZ opreme.
Stečaj u trebinjskom "Novoteksu" pokrenut je u februaru prošle godine, a oko 750 radnica, koliko ih je u stečajnom postupku bilo na popisnoj listi, prijavljene su na Biro za zapošljavanje.

(Srna)