Seizmografi tvrde da se u sljedećih 50 godina na području BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Mercallijeve skale, znači s mogućim oštećenjima kuća.

Ali za razdoblje od 100 ili više godina za područje Banje Luke, planine Treskavice, te područje Trebinja i Neuma, prognoziraju se razorni zemljotrese s velikim štetama, ali i ljudskim žrtvama.

- Dana 15.03.2012. godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 02 sata i 08 minuta zemljotres umjerene jačine 89 kilometara jugozapadno od Sarajeva na području Čitluka. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,3 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio V stepeni Merkalijeve skale. Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu, službeno je saopšteno.

S druge strane, prema informacijama Euro-mediteranskog seizomološkog centra epicentar zemljotresa je bio 14 km južno od Mostara, odnosno 7 km istočno od Čitluka. Jačina ovog potresa je iznosila 3,7 stepeni Richterove skale.

Podsjetimo da je i prije osam dana ovo područje pogodio potres slične jačine.

Noćašnji potres se, osim u Mostaru osjetio i u većem dijelu Hercegovine, te dijelu južne Hrvatske.

Podrhtavanje tla probudilo građane

Mnogi građani su se noćas proboduili zbog potresa, a ima i straha da je riječ o najavi snažnijeg potresa. Premda je prognoze nezahvalno davati, seizmološki stručnjaci kažu da nije izgledno da su ova dva potresa najava nekog mnogo većeg podrhtavanja tla, te da u svakom slučaju nema razloga za paniku kod građana.

Česti potresi mogu se objasniti rasjedom tla koji se proteže sjevernom stranom Livanjskog polja u području planina Cincar i Golija. To je područje uz južnu Hercegovinu (Mostar, Čapljina, Stolac, Nevesinje i Trebinje) i banjalučku regiju seizmološki najaktivnije u BiH.

Prognoze seizmologa ipak nisu najsjajnije...

Budući da veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko teritorija BiH, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora.Pored toga u BiH ima i nekoliko značajnih regionalnih rasjeda kao što su bugojanski, višegradski, neretvanski i banjalučki, uz koje se mogu stvarati zemljotresi razorne jačine, a često uzrokuju manja podrhtavanja tla. Tako se, po podacima seizmografa, u BiH godišnje zabilježi oko 1100, ili u prosjeku tri zemljotresa dnevno slabija od tri stepena po Mercallijevoj skali. Radi se o zemljotresima koje zabilježe uređaji, dok ih ljudi ne osjete, a oko desetak zemljotresa godišnje osjete stanovnici BiH.

U posljednjih 104 godine u BiH je zabilježeno 1.084 zemljotresa jačih od tri stepena Richterove skale.

Rušilački zemljotresi koji povremeno ugrožavaju pojedine dijelove Bosne i Hercegovine, ne samo što izlažu stalnoj potencijalnoj opasnosti ljudske živote i materijalna dobra, već ugrožavaju cjelokupnu ljudsku aktivnost i njen normalan razvoj u tim područjima. Kako još uvijek u BiH nije moguće vršiti tačnu kratkoročnu prognozu nastanka zemljotresa, odnosno istovremeno prognozirati vrijeme, mjesto i intenzitet njegove pojave, mada su metode seizmičkog lociranja toliko napredovale, uz veliku vjerovatnoću moguće je osigurati efikasnu zaštitu od djelovanja zemljotresa i spriječiti njegove rušilačke posljedice, tvrde stručnjaci.

(Hercegovina.info/TrebinjeLive)