Struja za sada neće poskupjeti u Republici Srpskoj jer nijedno od preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS nije podnijelo zahtjev za pokretanje tarifnog postupka kod republičke Regulatorne komisije za energetiku. "Cijene, koje su posljednji put izmijenjene 1. januara 2010. godine, još su u primjeni", ističu u Elektroprivredi RS i napominju da je Regulatorna komisija 2011. godine izmijenila metodologiju utvrđivanja cijena za kupce koji imaju pravo da sturuju kupuju na slobodnom tržištu.

To su veći industrijski i komercijalni kupci koji, bez obzira na dodijeljeno pravo, električnu energiju nabavljaju od distributivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske.

"Razlog tome je da je cijena prema kojoj se snabdijevaju značajno niža od tržišne i kupcima nije isplativ izlazak na tržište električne energije", ističu u ovom preduzeću i napominju da je, s obzirom na to da još nije primijenjena donesena Metodologija, u ovom trenutku teško reći da li će biti promjene cijena za ovu grupu kupaca.

U Elektroprivredi RS kažu da je, poslije dugog perioda sa rekordnom potrošnjom električne energije, potrošnja u prethodnih sedam dana umanjena za oko 20 odsto u odnosu na maksimalne vrijednosti iz prve polovine februara.

"Dnevna potrošnja je trenutno na približno planskom nivou za ovaj period i prethodnih nekoliko dana nije se značajno odrazilo na povećanje dotoka", navode u Elektroprivredi.

Prema podacima ovog preduzeća, nivo akumulacije Bileća, kao najznačajnijeg hidroenergetskog objekta u Republici Srpskoj, niži je za 27 metara od planiranog.

Dotoci u slivu rijeka Drine i Vrbasa su u dužem periodu znatno manji od planiranih, što se negativno odražava na rad hidroelektrana Višegrad i Bočac, pa je zbog toga ograničena proizvodnja električne energije.

Uredno snabdijevanje kupaca u Republici Srpskoj, kako napominju u Elektroprivredi RS, u prethodnom periodu je omogućeno izuzetnom pogonskom spremnošću termoelektrana, koje su od početka godine premašile plan proizvodnje za oko 8,2 odsto.

"Čak i u periodu kada je potrošnja kupaca u Republici Srpskoj prelazila 15.000 megavat časova dnevno, Elektroprivreda Srpske je kompletne potrebe podmirivala proizvodnjom iz vlastitih postrojenja", kažu u ovom preduzeću i dodaju da su izuzetak bile manje nabavke električne energije tokom zastoja Rudnika i termoelektrane Gacko.

Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti proizvodnih postrojenja, navode stručne službe, izbjegnute su veće nabavke električne energije čija je cijena dostizala ekstremne iznose, veće i od 200 evra po megavat času.

"Elektroprivreda Republike Srpske trenutno u cjelosti podmiruje potrebe kupaca proizvodnjom iz vlastitih postrojenja i nema potrebe za uvozom električne energije", ističu u Elektroprivredi.

(Srna)