Načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk danas je, sa saradnicima, primio Rada Aleksića, oca Srđana Aleksića, Trebinjca, koji je 1993. godine stao u zaštitu komšije Bošnjaka, napadnutog od strane grupe nasilnika, te koji je od posledica zadobijenih tom prilikom, preminuo nakon nekoliko dana.

Povod prijemu bilo je visoko priznanje koje je posthumno dodjeljeno tragično nastradalom mladom Trebinjcu.
Naime, povodom Dana državnosti (15. februar, Sretenje) predsjednik Srbije Boris Tadić odlikovao je 17 pojedinaca i institucija, među kojima je i Srđan Aleksić, odlikovan Zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva.
Prisjećajući se još jednom hrabrog čina mladog Trebinjca, načelnik Opštine Trebinje je istako da se Trebinjci, zajedno sa Srđanovim ocem Radom, osjećaju ponosnim na taj čin.
Na današnjem prijemu dr Ćuk je Srđanovom ocu Radu uručio simboličan poklon, knjigu Marka Miljanova, Primjeri čojstva i junaštva. „Sasvim je sigurno, da se ovo desilo u ono vrijeme, viteški čin Srđana Aleksića našao bi se u knjizi Marka Miljanova“ ocijenio je dr Ćuk.

Kako je istakao načelnik Opštine Trebinje, grad ima obavezu da napravi spomen obilježje koje će nositi Srđanovo ime, gdje će se, kako je rekao dr Ćuk, okupljati omladina i gdje će se nadahnjivati i vaspitavati na ljudskom i viteškom činu tragično nastradalog mladog Trebinjca. „Hvala Srđanu što je tako velikim činom i Trebinje učinio značajnim i ponosnim“, kazao je dr Ćuk.

Ističući da je danas Srđan više trebinjski nego njegov, Srđanov otac Rade je ovom prilikom kazao da ga obuzima divno osjećanje što se Trebinje ponosi Srđanom, koji je, kako je rekao, učinio djelo koje ga čini čovjekom. „Poštujući Srđanov čin, Trebinje se izdiže iznad svake prosječnosti i postaje grad ljubavi, grad čojstva, grad života, grad budućnosti“ rekao je Rade Aleksić zahvaljujući se Srbiji i srpskom narodu na Zlatnoj medalji „Miloš Obilić“.

„Ova medalja pripada tom narodu jer taj narod je hrabar narod, jer usvaja čestitost, razum, život“, zaključio je Rade Aleksi.
Podsjećamo, Zlatna medalja „Miloš Obilić“ porodici Aleksić uručena je 15. februara, na svečanosti u Skupštini Srbije, povodom Dana državnosti, kojom prilikom je predsjednik Tadić, visokim priznanjima, odlikovao Novaka Đokovića, Dejana Mijača, Jovana Ćirilova, Dianu Obekser Budisavljević, te druge zaslužne pojedince i institucije.

Sajt Opštine Trebinje/Miroslav Parežanin