Udruženje logoraša istočne Hercegovine pozdravilo je današnje hapšenje četvoro osumnjičenih za zločine nad Srbima u logoru "Dretelj", ali i poručilo da je to, ukoliko ne bude još lica uhapšeno, promašen pokušaj dokazivanja zločina u ovom logoru.

"Vest o ovom hapšenju nas je jednim delom obradovala, ali smo nezadovoljni jer raspolažemo sa 57 imena koji su učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima Srba u 'Dretelju', a koji su na slobodi i ne odgovaraju za ono što su učinili", rekao je danas Vukan Kovač, predsednik Udruženja logoraša istočne Hercegovine i predsednik Upravnog odbora Saveza logaraša Republike Srpske.

On je napomenuo da su izjave o ovom logoru pre pet godina date stranom tužiocu Džudu Romanu, koji je bio zadužen za istragu, a koji ništa nije uradio po tom pitanju, te ocenio da je sav materijal ostavljen "negde u ladicu", verovatno, s namerom da se nikada i ne nađe.

"Udruženje logoraša istočne Hercegovine, odnosno Savez logoraša Srpske će, ukoliko budemo imali tehničke mogućnosti, tužiti Džuda Romana za ono što je radio, a nije do kraja odradio, kao i za njegovu pristrasnost", ističe Kovač i dodaje da će ponovo morati biti malteretirani isti ljudi koji će, dajući izjave, ispočetka da prolaze svojevrsnu torturu, pričajući o strašnim zlodelima nad njima i njihovim porodicama.

Kovač smatra da je hapšenje za zločine u "Dretelju" pokušaj da se baci senka na ono što se dešavalo u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gde je učestvovalo celo tadašnje muslimansko političko rukovodstvo. "Nijedan logor od njih 62 na području Federacije BiH nije formirao pojedinac već vlast", rekao je Kovač i napomenuo da se vrlo malo spominju logori po zapadnoj Hercegovini.

Kovač smatra da će, ukoliko Tužilaštvo BiH bude radilo kao i do sada, četvoro danas uhapšenih biti "narodni heroji".

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su jutros Srećka Hercega /44/ i Ivana Medića /60/ iz Ljubuškog, Marinu Grubišić-Fejzić /45/ iz Čapljine i Ivana Zeleniku /59/ iz Jare, osumnjičene za ratni zločin nad Srbima u logoru "Dretelj" u Čapljini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su lišeni slobode po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH. Ova lica su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom rata u BiH počinili ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti zatočenim u logoru "Dretelj" u Čapljini. Oni su osumnjičeni za zločine protiv čovečnosti i protiv civilnog stanovništva.

Oni su, između ostalog, osumnjičeni da su u maju 1992. godine, u svojstvima upravnika logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad srpskim civilima sa područja Čapljine i drugih mesta, koji su bili protivzakonito zatvoreni u neljudskim uslovima u logoru Dretelj, gde su nad žrtvama počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zarobljenih, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

(Srna)