Za snimanje filma “Krugovi” nije mi trebala hrabrost nego moj pokušaj da ispričam jednu tragičnu priču o herojskom činu Srđana Aleksića.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” reditelj Srdan Golubović, koji je odlučio da na filmsko platno prenese istinit događaj sa početka devedesetih godina prošlog vijeka. Radnja njegovog novog filma “Krugovi” zasnovana je na istinitom tragičnom događaju iz januara 1993. godine, kada je spasavajući druga muslimana ubijen Trebinjac Srđan Aleksić.

* GLAS: Dokle se stiglo sa filmom “Krugovi” i kada možemo da očekujemo premijeru?

GOLUBOVIĆ: Film “Krugovi” je pri kraju, nalazi se u fazi postprodukcije. Premijera će biti tokom godine, ali još ne znam tačan datum. Praktično je gotova montaža i sada radimo muziku. Nije još poznato da li će premijera prvo biti u Beogradu ili u Republici Srpskoj.

* GLAS: Već su se pojavile različite reakcije na film “Krugovi”, dok je još bio u fazi snimanja. Dali ste razmišljali o tome kako će ljudi tumačiti ovaj film?

GOLUBOVIĆ: Za sve stvari postoje različita tumačenja. Meni je bilo jako važno da napravim film koji je u stvari inspirisan herojskim i ljudskim činom Srđana Aleksića. Međutim, film je samo inspirisan tim događajem, a radnja se dešava u našem vremenu i predstavlja jednu vrstu fikcije. Što se tiče različitih tumačenja svega toga uvek se takve stvari dešavaju kada u filmu ima nešto što je u vezi sa našom bliskom prošlošću. I kada je bilo tih nesporazuma, kada sam razgovarao sa ljudima iz Boračke organizacije iz Trebinja, uvek sam govorio da film “Krugovi” nije antisrpski. Sada kada je film završen u to sam potpuno siguran. Moguće je da će biti nekih različitih tumačenja, ali vrlo je jasan moj stav, kao autora filma. Bilo mi je važno da film ne pokvari i zaprlja sliku o herojstvu i ljudskosti Srđana Aleksića. Njegov čin je iznad svega toga.

* GLAS: Ako u Vašem novom filmu postoji fikcija, šta je bilo presudno za priču?

GOLUBOVIĆ: “Krugovi” su inspirisani tim herojskim činom, likovi u filmu su izmišljeni, imaju druga imena. To je jedan događaj koji je pokrenuo priču koja je fikcija u mom filmu. Kada ljudi budu pogledali film videće da to nije politički film. “Krugovi” se ne bave političkim pitanjem nego pitanjem koje rešava neke istine iz rata u BiH. Potrudio sam se da se bavim jednom dubokom, intimnom ličnom pričom, tako da taj širi kontekst nije nešto što mene ne zanima, nego sam se potpuno fokusirao na ljudske sudbine.

Ekipa

Autori scenarija filma “Krugovi” su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević. Glumačku ekipu filma čine Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Jasna Đuričić i Marko Janketić. (Glas Srpske)