Ljubav prema planinama i planinarenju okupila je oko 90 članova Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja, koje je osnovano 2007. godine. Ime su dobili po atraktivnom planinskom vrhu, na Orijenskom masivu, na 1.805 metara nadmorske visine.

Sekretar ovog društva, Aleksandar Janković, kaže da se posebnost Društva ogleda u raznolikom članstvu iz više gradova i zemalja, Čačka, Osla, Bijeljine, Mostara, Dubrovnika, Podgorice, Beograda. Djeluju pod parolom "Da smo zdravo".

- Članovi društva su volonterskim radom u proteklih pet godina uredili preko 60 kilometara planinarskih staza na području opštine Trebinje. Ponosni smo predstavnici ovog grada i Republike Srpske - kaže Janković.

Predsjednik ovog društva, Igor Škero, kaže da su tokom 2011. sproveli brojne aktivnosti od kojih su značajnije ekspedicije, uspon na Grand Paradizo, najviši vrh Italije i uspon na Mont Blan, najviši vrh Srednje Evrope, zajedno s visokogorcima Crne Gore.

 

- Za nas je posebno značajna i biciklistička akcija "Svetosavski put" u ukviru koje je sedam biciklista za sedam dana prešlo 1.200 kilometara, od manastira Tvrdoš u Trebinju do Svete gore - ističe Škero.

Nezaboravan je i zimski uspon na Maglić, usponi na Kučki kom, Prekornicu, Durmitoru, Karanfile, Maja jezerce.

- Učestvovali smo na raftingu Tarom, prošli kanjon Nevidio i prašumu Perućicu. Posebno smo ponosni na doprinos u humanitarnoj akciji "Paketić za ljepši osmijeh", u saradnji s mladima Crvenog krsta Trebinje - objašnjava Škero.

U 2012. godini planiraju značajnije uspone na Materhorn i Mont Blan, zimski uspon na Zubački kabao - Orijen, Maja Rosit na Prokletijama.

- Imaćemo i nekoliko težih biciklističkih akcija preko Zelengore i Trebinjskih brda. Svake godine obnavljamo znanja u vještini pružanja samopomoći i prve pomoći. Planirana je i jedna humanitarna akcija za djecu iz materijalno ugroženih porodica. Neće izostati ni ekološke akcije, skupljanje smeća u prirodi i sadnja drveća - ističe Škero.

Ističe da je na zavidnom nivou zainteresovanost za uključivanje u ovo planinarsko društvo dobra.

- Većina članova je mlađe živone dobi. Uglavnom je jasno da su svi planinari mladi duhom i tijelom, bez obzira na godine - kaže Škero. (Tekst:Fokus.ba/foto:fb stranica PD " Vučji zub" )