Vlada RS je danas dala saglasnost na potpisivanje protokola sa "SL Industrijom alata Trebinje", koji je preduslov za "aneksiranje" ugovora o privatizaciji.

Dogovorenim protokolom definisano je da se aneksom ugovora o privatizaciji prihvati postojeće stanje, tj. novo prehrambeno preduzeće, ali pod uslovom da se izvrši revizija čitavog posla, odnosno da je "Industrija alata Trebinje" formirala novo preduzeće, a poslije prodala svoj udio.

"Ukoliko revizija bude pozitivna, da se to prihvati kao činjenično stanje i u aneksu ugovora. Protokolom se definišu i poreske obaveze koje iznose 17,2 miliona KM, te da će kupac obaveze sa 31. decembrom 2007. godine u iznosu od 8,2 miliona KM izvršiti u skladu sa zakonom, a na ostale finansijske obaveze će Vlada RS dati reprogram ili izvršiti konverziju obaveza u akcije", pojasnio je Aleksandar Džombić, premijer RS, nakon sjednice Savjeta za privatizaciju, održanoj u srijedu.

Većinski vlasnik preduzeća "SL Industrija alata Trebinje" Rodoljub Drašković nije krio zadovoljstvo nakon dogovora sa Savjetom za privatizaciju RS, najavljujući da se procedura konsolidacije "Industrije alata" nastavlja.

Drašković najavljuje da će u budućnosti "Industrija alata" biti dobro organizovana firma na čijoj se reorganizaciji radi.

On je potvrdio da će aneks ugovora o privatizaciji biti potpisan već u ponedjeljak, izražavajući nadu da je tu i kraj agonije preduzeća.

Drašković je radnicima poručio da ne treba da strahuju za radna mjesta, jer ova fabrika uskoro pokreće i rad u dvije smjene, tako da su potrebni radnici za rad na mašinama, s čim u vezi će, kako kaže, nastupiti i reorganizacija u radu, gdje će režijsko osoblje morati da pređe u proizvodne hale.

Govoreći u kontekstu povećanja planova proizvodnje za ovu godinu, na 31 milion maraka, što je za 10 miliona više u odnosu na prethodnu, Drašković je naveo da je zacrtano da svaka naredna godina za "Industriju alata" mora biti značajno uspješnija u odnosu na prethodnu.

Prema njegovim riječima, stopa rasta proizvodnje i prodaje mora biti barem za 30 odsto povećana u odnosu na svaku prethodnu godinu.

Radnici su ovakav dogovor dočekali sa zadovoljstvom, jer će, kako kaže predsjednik njihove sindikalne organizacije Boško Pikula, njima biti povezan radni staž, ali neće biti ni otpuštanja radnika, koji će redovno primati plate.

"Nas zanima samo da redovno primamo plate i da nam se uplaćuju doprinosi da bismo mogli otići u penziju, tako da se nadamo da je ovim potezima Vlade RS i naša agonija konačno prekinuta", kaže Pikula.

Radnici metalskog dijela "Industrije alata", njih oko 960, nadaju se da će svi imati posla i spremni su, kako kažu, da rade u dvije smjene, što bi značilo više posla i veću sigurnost za opstanak. (Nezavisne/TrebinjeLive)