Skupština opština Trebinje usvojila je danas budžet opštine od 24,92 miliona KM, što je za 27 odsto više u odnosu na plan budžeta za prošlu godinu.

Budžet je usvojen sa 19 glasova “za”, protiv nije bio niko, dok je osam odbornika SDS-a, PDP-a, DP-a i “Pokreta za Trebinje” bilo uzdržano.

Planirani poreski i neporeski prihodi u ovoj godini veći su za manje od jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, ali se najveći dio povećanja opštinske kase u odnosu na 2011. godinu namjerava obezbijediti prihodima od planirane prodaje dvije opštinske zgrade, nekadašnjeg Đačkog doma i zgrade PIO, u ukupnom iznosu od 2,7 miliona KM, te kreditnim zaduženjem od 3,5 miliona KM.

U obrazloženju se navodi da se planirana zaduženja odnose na kredit Evropske investicione banke u iznosu od 1,8 miliona KM za prvu fazu projekta “Rekonstrukcija i dogradnja sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije u opštini Trebinje”, te na kredit za kapitalne investicije od 1,7 miliona KM, koji će biti iskorišten za otkup zemljišta i izgradnju saobraćajnica u projektu “Južna gradska obilaznica”.

U raspravi o budžetu, šef odborničkog kluba SDS-a Milan Grubač ocijenio je da su prihodi u budžetu nerealno planirani sa, kako je rekao, marketinško- propagandnim ciljem, s obzirom da je 2012. – izborna godina.

“Ove zgrade se već tri godine nude na prodaju, a nerealno je očekivati da se u godini krize i stagnacije budžet može realizovati u iznosu od pet miliona maraka više nego što je bio rebalansom u prethodnoj godini”, istakao je Grubač.

Sumnje u opravdanost planiranih povećanja u prihodovnim stavkama iznijeli su i odbornici Danilo Milišić iz kluba PDP-DP i Miljan Vuković iz “Pokreta za Trebinje”.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je nakon sjednice da će kreditnim zaduženjem i od prodaje dvije zgrade moći da budu realizovani svi kapitalni projekti planirani za ovu godinu.

Ćuk je istakao da se zgrada PIO prodaje za oko milion KM, a Đački dom za 1.700.000 KM, te napomenuo da već ima zainteresovanih kupaca, kao i da je izvjesno i da će krediti biti odobreni.

“Mislim da vodimo dobru politiku i da treba da se zadužimo jer smo kreditno sposobni, a postavili smo i ambiciozne planove”, rekao je Ćuk i istakao da će prioriteti biti izgradnja autobuske stanice, uređenje saobraćajnica, izgradnja istočnog dijela obilaznice, odnosno rješavanje imovinsko-pravnih poslova, te gradnja dječijeg vrtića u prigradskom naselju Gorica.

Prema njegovim riječima, u kapitalne projekte ove godine će biti uloženo oko sedam miliona KM, što je za oko dva i po puta više nego prošle godine.

Komentarišući negodovanje opozicije na planirani budžet, Ćuk je istakao da “opozicija ima neke svoje projekcije da je to predizborna priča, a na što imaju pravo”. “Da smo budžet planirali na 17 miliona, tada bi nas kritikovali da je to malo”, dodao je Ćuk.

Skupština opština Trebinje usvojila je i program korištenja sredstava od hidroakumulacija za 2012. godinu, u iznosu od 4,6 miliona KM, od kojih će 850.000 biti izdvojeno za program kreditne podrške samozapošljavanju, a nešto više od dva miliona na kapitalna ulaganja. Najveći dio sredstava namjenjenih izgradnji kapitalnih objekta biće utrošen za izgradnju nove autobuske stanice u krugu nekadašnje kasarne, a koja će koštati 1,4 miliona KM.

Odbornici su donijeli i odluku o ograničenjima visine zarada i naknada koje se isplaćuju iz budžeta, a kojom je previđeno da visine naknada na osnovu proširenih prava u socijalnoj zaštiti, te plata funkcionera u opštini Trebinje i odborničkih naknada ostanu na prošlogodišnjem nivou.  (Srna)