Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je počastvovan činjenicom što je predsjednik Srbije Boris Tadić odlučio da posthumno odlikuje Srđana Aleksića, koji je ubijen u Trebinju 1993. godine braneći prijatelja Bošnjaka, i istakao da je to čast za Republiku Srpsku.

"Taj čin sa posljedicama kakve jesu apsolutno zaslužuje društvenu pažnju i odgovornost i ja sam počastvovan činjenicom da je predsjednik Srbije odlučio da dodjeli odlikovanje porodici Aleksić", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske istakao da je postupak Srđana Aleksića svijetli primjer, ali da, na žalost, takvih primjera sa druge strane nije bilo.

Srđanov otac Rade Aleksić kaže da zlatna medalja "Miloš Obilić", koja je postuhmno dodijeljena njegovom sinu za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva, za njega predstavlja orden srpskom narodu.

"Za mene taj orden nije orden mome Srđanu, nego srpskom narodu i svim građanima Srbije koji na ovaj način prihvataju da je dati život za prijatelja, žrtvovati se za druga veličanstven čine i da su tu ljudi koji su spremni da imaju prijatelja, brata, druga i zajednički život sa svojim komšijama i sugrađanima", rekao je Rade Aleksić novinarima.

Rade Aleksić rekao je da "čestita svim građanima Srbije i taj orden predaje njima". On je zahvalio novinarima, a posebno Radio-televiziji Republike Srpske, ističući da je pomoću novinara i njihovog rada "Srđanovo djelo zaživjelo do danas".

Tekst: (Srna) /Foto: (BETA)