Jedna od sačuvanih najstarijih građevina u Trebinju je Arslanagića most izgrađen u drugoj polovini XVI vijeka.
Most je zadužbina Mehned – paše Sokolovića, a otvoren je 1574 godine. Izgradjen je u ime njegovog sina koji je poginuo kao namjesnik nase pokraine... Dug je 80 m i ima sedam lukova: dva koja su visoka do 15 m, dva srednja i tri manja. Iznad srednjeg luka bilo je još jedno okno.

Na sredini mosta nekada se nalazila jedna mala kućica – stražara koja je porušena posle ulaska austrijskih trupa 1890 god. Most je imao veliki značaj, povezivao je centralnu Bosnu i današnji Herceg Novi, a preko njega je išla sva trgovina.
Prilikom okupacije Herceg Novog mnoge turske porodice su doselile u Trebinje. Među tim porodicama bio je i Arslan – aga koji je dobio zadatak da naplaćuje mostarinu i napravio je kuću odmah pored mosta. Vremenom je tu niklo cijelo selo koje se po njemu nazivalo Arslanagići, pa se i most počeo nazivati Arsanagića most, po njegovom Mostaru. Krajem Drugog svjetskog rata most su minirali četnici u pokušaju da zaustave partizane. Mine nisu u potpunosti eksplodirale pa je oštećeno samo lijevo krilo mosta. Drugo oštećenje mosta desilo se 1965 god. prilikom izgradnje hidrocentrale. Most je rastavljen, kamen po kamen, i stajao je na obližnjem polju više godina. Legenda kaže da su stizale ponude iz inostranstva za ponudu mosta.

Godine 1970 počelo je premještanje mosta. Kameni blokovi su bili označeni brojevima i transportovani čamcima. Nakon dvije godine slaganja most je ponovo otvoren nekoliko kilometara niže u trebinjskom naselju Gradina.
Godine 1993 naziv mosta je promjenjen u Perovića most.
Saradnik: Z.Segrt/N.Popović