Izjava Čeda Jovanovića da je Republika Srpska genocidna tvorevina toliko me razljutila da sa njim nikada ne bih razgovarao ni kao sa čovjekom ni kao sa političarem. Teška je osuda genocid i treba dobro razmisliti kad se kaže da je nešto genocidno, kaže za "Glas Srpske" Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića.

U duelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom Jovanović je više puta pominjao njegovog sina Srđana, a Rade Aleksić kaže da je sve pažljivo slušao i da ga je to veoma iznenadilo.

- Žao mi je što je ime mog Srđana upotrijebljeno u političke svrhe, a ne da bi se uzdigao čovjek i da bi se vaspitno djelovalo na generacije koje dolaze. Mladima treba govoriti da je od svega preče i da je iznad svega biti čovjek, a onda sve drugo. Ako pojam čovjeka smatramo kao dobrotu, pitominu, ljudskost i razumnost, onda je iza toga sve normalno... Sve treba da je u granicama ljudskosti - kaže Rade Aleksić.

On navodi i još jednom podvlači da njegov Srđan nije heroj nego samo čovjek koji je obavio ljudsku dužnost u trenutku kada je trebalo da se ponaša kao čovjek.

- Zato je neophodno da se herojstvo ne tretira kao herojstvo nego kao čin čovjeka. I da se na taj čin ugledamo i da živimo tako. Potreban nam je drug, potreban nam je čovjek, i da ocjenjujemo koliko je u njemu čovječnosti, ljudskosti, a ne ko je i šta je - naglasio je Aleksić.

Aleksić kaže da Srđan nije bio jedan, da je Srđana bilo mnogo.

- I mladih i starih, koji ratno ludilo nisu željeli i nisu htjeli, ali neke moćne sile su to i željele i htjele i gurnule nas u propast, pa danas ispaštamo i svim silama se trudimo da uspostavimo jedan miran, lijep život. I moj Srđan je otišao u rat ne zato što je htio. Svi ističu da je spasao muslimana Alena ili, kako se sad zove, Bošnjaka, ali moje dijete je odgajano da u svakom čovjeku vidi samo čovjeka, da ga razlikuje samo po poštenju,  po dobroti, po znanju... - rekao je Aleksić.

Hrabrošću Trebinjca Srđana Aleksića, koji je braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića nastradao na Savindan prije 19 godina, ponosi se cijela Hercegovina i Republika Srpska.

Film

Srđana, čiji će ljudski podvig dobiti uskoro i svoju filmsku priču u ekranizaciji Srdana Golubovića, pretukli su rezervisti jer im se suprotstavio kada su htjeli da ubiju njegovog sugrađanina. Uspio je da odbrani Alena, a sam je stradao. Ime hrabrog i čestitog mladića Srđana Aleksića danas nose sportski tereni u Trebinju. Izvor. (Tekst: Glas Srpske/foto:Kurir)