Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Gradski odbor Mostar, u četvrtak, 02. februara na dostajanstven će način obilježiti 88 godina od upokojenja pjesnika Alekse Šantića. Dan sjećanja na velikog pjesnika počinje u 11 časova kada je planirana posjeta Šantićevom grobu (u novom pravoslavnom groblju, u Bjelušinima). Odmah posije toga, u 12 časova, u gostoprimnici kod Stare crkve održaće se konferencija za štampu. Na konferenciji će čelni ljudi Prosvjete predstaviti novousvojeni Pravilnik “Šantićevih večeri poezije”, odluku o dodjeljivanju “Šantićeve nagrade”, koja će biti dodijeljena na ovogodišnjoj manifestaciji “Šantićeve večeri poezije”, te informisati medije o raspisivanju konkursa za “ Šantićevu nagradu”.

Pomen i večernja služba za pjesnika biće obavljena u Staroj crkvi, u 18 časova.
Šantiću u čast organizovano je i književno veče pjesnika Zorana Kostića, u galeriji kraljice Katarine Kosače u HD herceg Stjepan Kosača, s početkom u 19 časova. Zoran Kostić je višestruko nagrađivani srpski književnik, nosilac vrijednih nagrada među kojima su i nagrada “Laza Kostić” i “Karađorđeva povelja”. Kostić je od 2003. godine predsjednik Udruženja pisaca Republike Srpske.
U programu književne večeri će, recitujući i pjevajući Šantićeve stihove na srpskom, ali i na ruskom jeziku, nastupiti i Jelena Trepetova – Kostić, glumica Narodnog pozorišta RS, prvakinja moskovskog teatra (MHAT-a).

Tekst:EZHiP