Nastava u drugom polugodištu školske 2011/12. godine za oko 150 000 učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj počinje sutra, kako je i predviđeno pravilnicima o školskom kalendaru za osnovne i srednje škole za ovu školsku godinu.

Nastava u drugom polugodištu trajaće do 15. juna za učenike osnovnih škola, odnosno 1. juna za učenike devetih razreda.

Nastava u drugom polugodištu u srednjim školama završava 18. maja za maturante, odnosno 15. juna za ostale učenike. Za maturante umjetničkih škola nastava će biti završena 25. maja, a za ostale učenike umjetničkih škola 8. juna.

Proljećni raspust trajeće od 9. do 13. aprila.

Drugo polugodište u školama Republike Srpske neće biti odlagano zbog proglašene epidemije zaušnjaka u nekoliko gradova Srpske, potvrđeno je ranije u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

"Na osnovu podataka kojima raspolaže Institut za javno zdravstvo i trenutne epidemiološke situacije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite dostavilo nam je mišljenje da za sada nema potrebe za odgađanjem početka nastave, zakazanog za 23. januara", navode u resornom ministarstvu.

Institut za javno zdravstvo kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju u vezi sa epidemijom zaušnjaka i blagovremeno će predlagati mjere u zavisnosti od odvijanja situacije na terenu.

Portparol ove zdravstvene ustanove Milka Mrđa rekla je da je za sada sve pod kontrolom i nema potrebe za odlaganjem početka nastave.

"Epidemija traje od prošle godine i školama su upućene mjere za dezinfekciju školskih objekata. Većina domova zdravlja u Srpskoj ima epidemiološke službe, a oni koji nemaju obraćaju se našim regionalnim zavodima, tako da svakodnevno pratimo situaciju", istakla je Mrđa.

Prema zvaničnim prijavama domova zdravlja u Srpskoj, epidemija zaušnjaka je proglašena u pojedinim opštinama Istočnog Sarajeva, Gacko, Trebinje, Berkovići, Nevesinje, Bileća, Novi Grad, Kostajnica, Višegrad i Bijeljina.

(Srna/TrebinjeLive)