U istočnoj Hercegovini je gotovo izjednačen broj penzionera i zaposlenih, a najgore je u opštini Bileća gdje stanje u privredi katastrofalno.

Ovo je istakao predsjednik Regionalnog centra Trebinje u Savezu sindikata RS Dragan Simović. On je dodao da Hercegovina ima 70.000 stanovnika, a od toga je zaposleno 16.570 radnika, penzionera 16.250, dok je bez posla 12.350 ljudi.

- Stanje je blago rečeno katastrofalno jer je samo u prošloj godini prestao da radi "Novoteks" gdje je oko 800 žena ostalo bez posla, a otvoren je i stečaj u "Trebinjeprevozu" poslije dugogodišnjih iščekivanja, te u Industrijskoj pekari. Bez posla su ostali i radnici "Neimarstva", njih oko 160, iako tamo još nije došlo do stečaja zbog radova koji se izvode u Libiji - rekao je Simović i dodao da sumornoj slici hercegovačke privrede najviše doprinose manje sredine, poput Ljubinja, Nevesinja, Berkovića, a najviše Bileće gdje ne radi bukvalno ništa.

Prema podacima u Trebinju je najveći broj zaposlenih, ali i penzionera.

- Iako je u Trebinju veliki broj zaposlenih, cijeli grad strepi od isteka Ugovora o kupoprodaji sa većinskim vlasnikom SL Industrija alata Rodoljubom Draškovićem gdje se stvari vrlo lako mogu zakomplikovati u metalskom dijelu ove fabrike sa oko 850 zaposlenih. Borićemo se svim sindikalnim sredstvima da ne dođe do otpuštanja radnika, ili barem njihovog obeštećenja, ali je još uvijek sve neizvjesno - kaže Simović.

Zbog nebrige rukovodstva "Agrokop" radnici ovog preduzeća su protestovali u ponedjeljak i traktorima blokirali saobraćaj pored opštine.

- Poslodavac nema nijednu marku da isplati nekog od nas i po svoj prilici najveće vinogorje Srpske ide u stečaj - istakao je na protestu predsjednik sindikalne organizacije "Agrokopa" Goran Fržović.

Simović je naglasio da je najviše Trebinjaca zaposleno zahvaljujući energetici i metaloprerađivačkom sektoru, a u Gacku, gdje je nosilac razvoja takođe energetika, najveći broj radnika ima Rudnik i Termoelektrana.

- U Nevesinju je od nekadašnjih privrednih giganata ostala samo firma "Fusol" koja je proizvodila dijelove za kragujevačku "Zastavu", a danas radi samo povremeno kada im iz Kragujevca naruče ponešto i vrlo rijetko. Slična situacija je i u Berkovićima i u Ljubinju, gdje su radnici zaposleni uglavnom van privrede - rekao je Simović i dodao da je stanje u Bileći najteže jer tamo ima puno više nezaposlenih i penzionera, nego onih koji imaju posao.

- Preduzeća koja se vode na papiru samo prave gubitke, odnosno, uvećavaju se njihova dugovanja prema bankama, Poreskoj upravi i slično, a izlaza iz ove situacije gotovo i da nema - naglašava Simović. (Glas Srpske/TrebinjeLive)

Tabela

opština

zaposleni

nezaposleni

penzioneri

Trebinje

8.100

4.800

7.450

Gacko

3.250

1.100

1.250

Nevesinje

2.300

2.900

2.8000

Ljubinje

800

550

1.000

Berkovići

320

500

550

Bileća

1.800

2.500

3.000