Granični policajac M. M. (38) uhapšen je juče u jutarnjim časovima u okviru akcije Granične policije BiH pod nazivom "Grand", usmjerene protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja akcizne robe, potvrđeno je u ovoj policiji.

Policija je juče pretresla objekte u kojima je boravio, a sumnja se da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Uhapšeni granični policajac juče je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje će donijeti odluku o prijedlogu pritvora za njega.

U policijskoj akciji "Grand", koja je počela polovinom septembra prošle godine, a izvedena je u više gradova BiH, pretresene su 24 lokacije. Sa pomenutim graničnim policajcem uhapšene su ukupno 22 osobe.

Ovom akcijom prekinut je lanac krijumčarenja koji je osumnjičenima samo od prodaje cigareta donosio godišnju zaradu veću od 4,5 miliona maraka.

U septembru u ovoj akciji zaplijenjeno je 13.150 šteka cigareta, 14 pušaka, puškomitraljez, šest pištolja i novac.
- Posebno zabrinjava to što su pronađena četiri kilograma eksploziva, TNT, štapini, kapsule i 4.000 metaka - rekli su tada u Graničnoj policiji BiH.

Pretresi i hapšenja obavljeni su na području Bileće, Trebinja, Foče, Širokog Brijega i Istočnog Sarajeva.

Među uhapšenima su granični policajci i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a bilo je i onih koji su odranije poznati policiji zbog sličnih krivičnih djela.

- Osumnjičeni su se dugo bavili krijumčarenjem raznih vrsta visokotarifne robe, među kojom je najviše cigareta, čime su oštetili budžet BiH za višemilionske iznose - rekli su tada u tužilaštvu.

Tokom akcije ostvarena je i međunarodna saradnja sa pravosudnim i policijskim agencijama iz Crne Gore.

U saradnji sa kolegama iz crnogorske policije, pripadnici Granične policije su u martu prošle godine došli do saznanja da se švercerskim kanalima u rejonu Bileće, kamionima i kombijima uvoze paketi cigareta. Tokom istrage je otkriveno da je jedna osoba zaposlena u SIPA, koja je nekada radila i u Graničnoj policiji, zahvaljujući novom položaju švercerima omogućavala da izbjegnu policijske zasjede. Pritvor

Od ukupno 21 osobe, koje su početkom septembra prošle godine uhapšene u akciji pod nazivom "Grand", za njih 14 u Sudu BiH bio je određen pritvor.

Pritvor je određen za: Dušana Ilića, Predraga Ilića, Veljka Ilića, Gordana Radovanovića, Ljubišu Samardžića, Borišu Boljanovića, Spasoju Miličevića, Dragišu Kenjića, Nebojšu Brborića, Ranka Vukovića, Dražena Grubišića, Lazara Bajovića, Duška Vujovića i Josipa Jukića.

Tekst: (GlasSrpske.com)