Autor: Nebojša Vukanović

Teška su vremena došla. Ko bi prije samo nekoliko decenija mogao pretpostaviti da će i čelnici OZNE i UDB-e morati da bježe i napuštaju državu zbog ugrožene bezbjednosti. Jovo Kapičić nije jedini visoki funkcioner nekada svemoćne „Službe“ koji zbog ugrožene bezbjednosti mora da napusti mjesto boravka i državu.

U poslednje tri godine čak u pet navrata na udaru nepoznatih lopova i razbojnika našla se imovina Slavka Draškovića, bivšeg šefa Državne bezbjednosti Republike Srpske za istočnu Hercegovinu. Prije dvije godine ispred njegove porodične kuće u trebinjskom naselju Gradina za sada nepoznate osobe otuđile su tek kupljeni „golf pet“, diskont i prodavnica smještene u kući napadane su i pljačkane u pet navrata a nijedan slučaj do sada nije rasvijetljen. Posljednja oružana pljačka dogodila se trećeg dana nove godine, a zbog ugrožene bezbjednosti nekada prvi policajac Hercegovine planira da napusti Trebinje i odseli u neki mirniji grad.

„Trećeg januara oko 19.15 pozvala me je preplašena radnica kojoj je nepoznati razbojnik sa pištoljem u ruci i čarapom na glavi oteo oko 700 maraka dnevnog pazara. Ona je preplašena i istraumirana pala u nesvijest. Napadi se ponavljaju sve češće i u Trebinju je postalo nemoguće živjeti iraditi. Gotovo da nema prodavnice koja nije bar jednom opljačkana i napadnuta, a radnice čim padne mrak zaključavaju objekte i strijepe hoće li ih neko napasti i oteti im novac. Moja prodavnica opljačkana je u nekoliko navrata, a i mušterije slabije dolaze čim se umrači. Nemoguće je u ovakvim okolnostima raditi i obezbjediti plate za radnike i platiti sve dažbine i namete državi. Prema nekim mojim saznanjima poslednjih godina broj stanovnika u Hercegovini smanjen je sa 80 000 na oko 60 000 stanovnika, a iseljavanje ne neprestano. I ja, kao i mnogi drugi, primorani smo da odemo iz ovog lijepog grada jer je postalo nemoguće u njemu živjeti i opstati dok svakodnevno strahujete za svoju i bezbjednost porodice“.

Ako se po jutru dan poznaje i nova 2012. godina biće veoma napeta i uzbudljiva. Već u prvom satu nove godine u centru grada dogodila se velika pucnjava, i samo spletom srećnih okolnosti pored tri ranjene osobe nije bilo nastradalih lica. „Perspektivni“ maloljetnik star svega 15 godina, koji iako veoma mlad iza sebe već ima bogatu biografiju i policijski dosije,  ispalio je u kafić „Galerija Veritas“ iz automatske puške više od 40 metaka, a brza intervencija policije spriječila ga je da u objekat prepun mladih ljudi koji su čekali novu godinu ispali još 120 metaka koje je od kuće ponio sa sobom!

Ovaj maloljetnik do sada je već optužen za napad na profesore i izvršenje nekoliko krivičnih djela, pa se postavlja pitanje šta je u prethodnom periodu uradio Centra za socijalni rad, škola i druge uspavane i dobro državne institucije kako bi se spriječila krvava drama iz novogodišnje noći? Otkud maloljetniku automatska puška i borbeni komplet na dohvat ruke? Ko sve još ima sličan arsenal u svojoj kući, i gdje će ga i kako potrošiti?

Gostu koji je iz Njemačke došao u Trebinje već prvu noć iz garaže u naselju Police ukraden je novi golf, a na Božić za sada nepoznate osobe iz Pržionice kafe „Una“ ukrali su 40 džakova i dvije tone sirove kafe! Vijesti iz crne hronike redaju se kao na traci, i izgleda da im nema kraja.

Bivši prvi čovjek Državne bezbjednosti smatra da je za katastrofalnu bezbjednosnu situaciju odgovorna nesposobna država i policija.

„Svaka normalna i uređena država oslanja se na dvije noge, a to su policija i vojska. Pošto vojsku gotovo da i nemamo država je oslonjena samo na policiju, ali je ona očito nesposobna da zavede red. Ja mislim da je najveći problem u lošem kadru koji se nalazi na čelu policije, kako u Hercegovinji, tako i u cijeloj Republici Srpskoj. Policija se ne bavi krupnim stvarima, a najvažniji posao sveo se na to da saobraćajci vrebaju u svakoj krivini da vozačima napišu kazne. To nije prioritetan posao policije, i stvari se trebaju promijeniti. Problem je u tome što se ne biraju iskusni i sposobni inspektori i rukovodeći kadrovi, već oni koji su najodaniji partiji na vlasti. Mislim da treba izvršiti kadrovske promjene, i u Trebinje dovesti sposobne i energične ljude koji su se već dokazali svojim rezultatima, i koji bi svojim znanjem i autoritetom vrlo brzo povratili red na ulicama i povjerenje građana u policiju i druge državne institucije. Sigurno je da imamo takve kadrove, a jedan od njih je i Zoran Mandić koji je u Istočnom Sarajevu i Foči napravio velike rezultate. Potrebna je i daleko bolj saradnja policije i pravosudnih organa koji takođe ne rade svoj posao kako treba“ vidno ogorčen situacijom u Hercegovini ističe Drašković.

U policiji nisu komentarisali poslednju pljačku Draškovićevih objekata i njegove istupe u javnosti. Istovremeno načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Goran Zubac nakon neuspješnog pokušaja da postane direktor Policije Republike Srpske sada nastoji i lobira da dođe na čelu SIPE. Poslednjih mjeseci osim načelnika i njegovog zamjenika došlo je do kadrovskih promjena i smjena u cijelom Centru bezbjednosti, a ostaje da se vidi da li su povučeni pravi potezi, i da li će oni dati rezultate. Građani su u strahu i pitaju se šta oni treba da očekuju ako se nekada prvi obavještajac Herecgovine osjeća ugroženim, i zbog loše bezbjednosti planira da napusti grad. Međusobne razmirice i trvenja među bivšim i sadašnjim kolegama mnogo ne interesuju građane kojima je najvažnije da mogu normalno da žive i rade. Njih svakako neće umiriti statistički podaci i izjave ministra Stanislava Čađa i direktora Policije Vasića koji su tobože zadovoljni svojim radom i postignutim rezultatima, jer gdje to još u svijetui ministri i direktori sami treba da vrednuju sebe i svoj rad! Umjesto toga oni bi trebali zasukati rukave, i ako je potrebno u Trebinju nakratko uvesti i vandredne mjere kako bi život i bezbjednost običnog građanina bila koliko-toliko podnošljiva.

Boks 1:  „Dobar neki narod“ čuvene su riječi koje je tumačeći lik prvog čovjeka nikšićke UDB-e ponosno izgovorio Petar Božović u filmu „U ime naroda“ posmatrajući kako građani panično i sa velikim strahom bježe u svoje kuće i zamračuju prozore dok on sa motorom prolazi ulicama grada, a njegovi pomoćnici ga ohrabruju sa riječima „Trudimo se, gospodine načelniče“. Danas su se stvari promijenile, pa policija sve češće bježi i izbjegava pojedine lokacije kako bi izbjegla bliski susret sa „žestokim momcima“ Da je kojim slučajem živ pokojni crnogorski režiser Živko Nikolić sigurno bi na filmskim trakama dao odgovor da li se narod u međuvremenu iskvario, ili je korupcija pojela mačku pa su miševi počeli po kući kolo da vode!

(buka.com/TrebinjeLive)