Tokom kampanje "Mito i korupcija u BiH" koja je danas organizovana u Trebinju građani su prijavili nekoliko slučajeva mita i korupcije.

Građani se uglavnom žale na mito i korupciju u zdravstvu, obrazovanju i u opštinskoj administraciji, rekla je Medina Džafiragić, članica nevladine organizacije "Udruženje `Radio-Kameleon`" iz Tuzle koja je u saradnji sa Centrom civilnih inicijativa organizovala ovu kampanju.

Cilj kampanje jeste podsticanje javnosti o percepciji korupcije kao velikog društvenog problema, a glavna ideja projekta je da se pomoću različitih antikoruptivnih strategija i taktika utiče na javnost kako bi se građani više angažovali u borbi protiv korupcije.

Još jedna od namjera ove akcije jeste  da ugroženo stanovništvo bude upućeno na prave adrese gdje mogu da govore o primjerima mita i korupcije iz svojih sredina.

Džafiragićeva kaže da je u okviru projekta pokrenut i veb-sajt putem kojeg građani mogu na jednom mjestu da prijave slučajeve mita i korupcije i da imaju uvid u antikoruptivno djelovanje u BiH.

Ovakve akcije biće provedene u devet gradova BiH, a danas su članovi Udruženja dijelili letke sa porukama "Ometaj!korupcija je u toku!".

(nezavisne.com)