Nacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, tema je javne rasprave održane danas u prostorijama Opštine Trebinje, u organizaciji Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Kako je istakao Čedo Kovačević, pomoćnik ministra rada u resornom ministarstvu RS, u prošloj godini u RS zaposlena su 223 invalida.

"Postoje sredstva ali nemamo adekvatnih programe, zato je neophodno obučiti što više invalida. Ovaj zakon, uz sredstva Zavoda za zapošljavanje, Agencije za mala i srednja preduzeća i Zakona o obrazovanju odraslih, doprinjeće znatno uređenijim sistemu zapošljavanja" dodaje Kovačević.

Kovačević je istakao da je novim zakonom, kroz uprošćenu proceduru i edukaciju, planirano da što više invalidnih lica konkuriše za posao.

Nacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida rađen je u saradnji sa Koordinacionim odborom invalida RS, koji broji oko 70 hiljada članova.

Prema riječima Zorana Dobraševića, predsjednika ovog Odbora, izuzev preciznijeg definisanja prava na korištenje sredstava stimulansa i na ostvarivanje povrata doprinosa, nema značajnijih izmjena zakona.

„Očekujemo da će nakon javnih rsprava doći do kvalitetnije primjene zakona. Posebno se nadam da će se hercegovačka regija aktivirati, jer je vrlo mala zainteresovanost i poslodavaca i invalida za proces profesionalne rehabilitacije" kazao je Dobrašević.

Novim zakonom predviđeno je da nadzor nad aktima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju vrši Ministarstvo za rad i boračko invalidsku zaštitu, dok će stručni nadzor nad radionicama u ustanovama, koje će se osnivati po ovom zakonu, vršiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Osim predstavnika Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite i Koordinacionog odbora invalida RS, u radu današnjeg skupa učestvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Zavoda za zapošljavanje, te Fonda PIO i udruženja koja okupljaju invalidna lica iz Trebinja.

Prema planu provođenja javnih rasprava na temu Nacrta Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, nakon Trebinja javne rasprave će se održati i u drugim regionalnim centrima RS.

Tekst/Foto: (Opština Trebinje)