Dugovanja Elektroprivrede Hrvatske po osnovu preuzete energije iz prve faze sistema Hidrolektrana na Trebišnjici (HET) iznose 4.317.953.293 kilovat-časova električne energije, potvrdio je direktor HET-a Marko Mitrović.

"I dalje smatramo da će sporna pitanja biti rešena sporazumno i da neće biti potrebne neke druge mere", kaže Mitrović napominjući da od novembra 1994. godine hrvatska strana stalno preuzima više energije iz prve faze sistema nego što joj pripada.

Mitrović je podsetio da je ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE "Dubrovnik" i HET-a, utvrđen i način raspodele struje, tako da 78 odsto struje pripada HET-u, a 22 odsto Hrvatskoj.

"Ovakva raspodela vršena je sve do 1. novembra 1994. godine kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sistema, odnosno jedan agregat povezala direktno u elektroenergetski sistem Hrvatske, a do tada su oba bila povezana u elektroenergetski sistem Trebinje", pojasnio je Mitrović.

Govoreći o trenutnim proizvodnim aktivnostima u HET-u, pogonskoj spremnosti postrojenja i investicionim ulaganjima, Mitrović je istakao da se sve realizuje planiranom dinamikom, a u rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja i opreme ulažu značajna sredstva.

Mitrović je podsjetio da je HET u prošloj godini u elektronegetski sistem isporučio ukupno 927,45 gigavat časova električne energije, odnosno 90,92 odsto elektroenergetskim bilansom predviđene proizvodnje.

"Na ostvarenje plana proizvodnje prvenstveno su uticali dobra pogonska spremnost agregata, koja podrazumeva dobro održavanje objekata, postrojenja i opreme, zatim izuzetno visoki dotoci u akumulacije krajem 2010. godine i u januaru 2011. godine, a imali smo i izuzetno sušan period od kraja marta do decembra prošle godine", kaže Mitrović.

On kaže da je za zamenu mašinske opreme u pogonu Hidroelektrane Trebinje 1, na isporuku opreme i zamenu transformatora i komponenata postrojenja u ovom pogonu, kao i za druge neophodne radove uloženo oko 5.219.339 evra.

Mitrović i za ovu godinu najavljuje značajne investicije u revitalizaciju i modernizaciju glavne opreme na pogonu HE Trebinje 1, revitalizaciju agregata 2 u pogonu HE Dubrovnik, kao i radove na branama, tunelima i kanalima.

Direktor HET-a ističe da su urađeni i svi pripremni poslovi na projektu HE Dabar, napominjući da je završena izrada eksproprijacionog elaborata, da su urađeni urbanističko-tehnički uslovi, kao i projekti za pristupne puteve.

(Press Online/TrebinjeLive)