Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vrijeme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obilježavaju početak 2012. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista slavi se 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, i jedan je od Gospodnjih praznika kojim je objašnjena suština hrišćanske vjere i stradanja Hristovog. Na ovaj dan, u svim hramovima SPC, služe se liturgije Svetog Vasilija Velikog čiji pomen Crkva takođe slavi prvog dana julijanske Nove godine.

Prema istorijskom predanju i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živio je u vrijeme cara Konstantina, koji je 313. Milanskim ediktom ozvaničio slobodu ispovjedanja hrišćanske vjere

Vasilijeva služba koju je napisao sam svetitelj služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje - 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dijela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) - na praznik Sveta tri jerarha.

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska Nova godina. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

U  Hercegovini  je običaj spaljivanja ostatka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mijesi se obredni hljeb ili Vasilica.

Ovaj praznični dan obilježen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC kao "zapovjedni" praznik. (Vesti-online)

SVIMA KOJI SLAVE ŽELIMO SREĆNU SLAVU I SRPSKU NOVU GODINU