Kada putnik namjernik dođe u manastir Svetog vavedenja u Zavali osjeća takvu tišinu i duhovnost, kao da je svaki kamen manastira u sebe ugradio molitve brojnih duhovnika koji su se molili u ovoj svetinji.

Iako se nalazi na samoj ivici Popovog polja, podno planine Ostrog, manastir dominira ovim krajem. Pouzdanih podataka o njegovom nastanku nema, a drevno predanje kaže da se gradnja crkve Vavedenja presvete Bogorodice vezuje za prvog hrišćanskog cara Konstantina. U Drugom svjetskom ratu bogatu zbirku manastira su uništile ustaše. Manastir je često vaskrsavao, a posljednji put od 1996. godine kada se u njega uselio monah, a sada iguman manastira Vasilije.

- U ovom kamenitom kraju je teško živjeti, ali i ovaj kamen simbolizuje nešto jako. A to je Hristos, koga treba da uvedemo u svoje srce, jer on jedini daje život i donosi radost, mir, dobrotu i ljubav - kaže iguman Vasilije i dodaje da iako su okolna sela gotovo bez stanovnika, narod dolazi na službe.

- Ljudi dolaze na molitve, na paljenje badnjaka, na službu, vjerujem da ćemo se u molitvi i dalje okupljati na radost Bogu - kaže iguman Vasilije i dodaje da je u ovom manastiru iskušenik bio sveti Vasilije Ostroški.

I dok se noć polako spuštala niz hercegovačke grede pod kojima je svetinja, čulo se zujanje pčela. Pomalo čudno, u manastirskom dvorištu su tri crvene ruže opstale i odoljele buri koja nosi Popovim poljem sve pred sobom. Iguman Vasilije je pun vjere i nade, baš kao i narod koji se u svetinji okuplja vijekovima.

Čudesna ikona

Prema legendi car Konstantin je ostavio Bogorodičinu ikonu na brežuljku Petkovica sa namjerom da mu zadužbina bude tu podignuta. Drugog dana pronađoše ikonu ispred ulaza u pećinu, na mjestu današnje crkve. Čudesno premještanje ikone ponovi se i sljedeća dva dana, te car uvidje da mu sama ikona pokaza mjesto podizanja zadužbine.

Tekst: Glas Srpske/Ratomir Mijanović; Foto: Zavala.ws