Okružni privredni sud u Trebinju danas je, na predlog Saliha i Muamera Alijagića, odlučio da na Institutu mašinskih nauka pri Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru bude urađeno novo veštačenje vrednosti mašina koje su, navodno, otuđene iz njihove zanatske radionice tokom rata, potvrdio je sudija ovog suda Smail Begović.

Nakon nastavka glavne rasprave po tužbi braće Alijagić protiv Republike Srpske i opštine Trebinje, Begović je novinarima rekao da je Salih Alijagić osporavao nalaz veštaka mašinske struke Negde Krulja iz Trebinja prema kome je vrednost mašina otuđenih iz zanatske radionice braće Alijagić procenjena na 305.000 KM, što je sedam puta manje od prvobitno procenjene vrednosti.

Begović kaže da je prvobitno provereno da se ni na jednom Institutu u Srpskoj ne radi veštačenje mašina, već samo automobila i opreme zbog čega je sud odlučio da to bude najbliži grad, iako je tužilačka strana insistirala na Institutu u zapadnom Mostaru.

"Ako bude većih odstupanja između tog nalaza i nalaza veštaka Krulja, najverovatnije će se raditi supervještačenje i to u inostranstvu", kaže Begović, napominjući da se više u obzir neće uzimati ranija procena vrednosti mašina od oko dva miliona maraka koju je radio veštak iz Podgorice.

Zamjenik pravobranioca Republike Srpske Radenko Savić nije zadovoljan izborom Instituta za novo veštačenje i ističe da je Salih Alijagić na današnjem saslušanju pokušao da dokaže da je vrednost mašina, koje su im navodno oduzele opštinske vlasti Trebinje, znatno veća od vrednosti koju je procenio veštak Krulj.

"Alijagić je tvrdio da se radilo o novim savremenim mašinama velike upotrebne vrednosti što nije ničim dokazao, dok se dokazi o vlasništvu isključivo zasnivaju na zapisnicima i to na fotokopijama zapisnika", kaže Savić i dodaje da Alijagić nije želeo ni da kaže ime lica od koga je pribavio zapisnik.

On kaže da se dovodi u sumnju istinitost i verodostojnost tih zapisnika, napominjući da je i ranije od tužilaca tražio da sudu predoče original zapisnik, što nije učinjeno.

Salih Alijagić i njegov pravni zastupnik nisu želeli da daju izjave za novinare.

(Tekst: SRNA)