U okviru aktivnosti koje pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju na rasvjetljavanju događaja od 8. januara 2011. godine, kada je dan prije održavanja svečane akademije povodom Dana i krsne slave Republike Srpske policija u Sportskoj dvorani „Borik" u Banjaluci pronašla određenu količinu naoružanja, saslušan je veći broj lica od kojih je jedan broj podvrgnut i poligrafskom testiranju.

Takođe, policija je izvršila i pretrese na više lokacija u Banjaluci.

Kao rezultat ovih aktivnosti, pripadnici MUP RS juče su lišili slobode jedno lice iz Banjaluke zbog sumnje da je počinilo Krivično djelo „Terorizam", član 201, stav 4 KZ BiH.

Kriminalistička obrada nad ovim licem je u toku i obavlja se uz nadzor i konsultaciju Tužilaštva BiH.

Lice koje je lišeno slobode priznalo je da je unijelo naoružanje u SD"Borik", ali policija još uvijek provjerava njegove motive i povezanost sa drugim licima.

Policija je obavljajući protivdiverzioni pregled SD"Borik", u nedjelju, 8. januara 2011. godine u 16,25 časova pronašla automatsku pušku sa prigušivačem i pet okvira, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe (M75 i M52), poluautomatsku pušku, 330 komada municije kalibra 762, 67 komada municije kalibra 79, štapini sa upaljačem i tri koligrama plastičnog eksploziva.

(MUP RS)