Radnici trebinjskog preduzeća “Agrokop” danas su stupili u štrajk jer rukovodstvo firme nije ispunilo obećanje da će im zaostala dugovanja biti isplaćena do kraja prošle godine, te su najavili da se neće vratiti u vinograde dok ne dobiju ono što su zaradili.

Predsjednik Sindikata “Agrokopa” Goran Fržović kaže da radnicima duguju pet plata, te između pet i 18 toplih obroka.

“Prekinuli smo posao u vinogradima, a ovih dana trebalo je da radimo rezidbu i đubrenje”, rekao je Fržović i dodao da je svaki dan dragocjen jer se taj posao ne može raditi po kiši.

Direktor “Agrokopa” Nevenko Kuvač rekao je  u telefonskoj izjavi da je na službenom putu i da će se sutra sastati sa radnicima.

Radnici “Agrokopa” štrajkovali su i početkom decembra, a zimsku pripremu vinograda nastavili su nakon što im je do kraja 2011. godine obećana isplata tri plate, regres za prošle dvije godine i uplata doprinosa.

Rukovodstvo firme tada je najavilo da će dugovanja isplatiti novcem od kredita ili prodajom dijela neperspektivne imovine firme.

Ukupna dugovanja najvećeg vinogorja u Hercegovini veća su od četiri miliona KM. Poreskoj upravi duguju više od 400.000 KM, bankama više od 300.000, a već nekoliko mjeseci zbog dugova većih od 20.000 KM preduzeću su isključeni struja, voda i telefon.

U toku prošle godine u više navrata, zbog neizmirenih dugovanja, štrajkovali su i sezonski radnici.

(SRNA/TrebinjeLive)