Njegova svetost patrijarh srpski Irinej čestitao je u Banjaluci građanima Dan i krsnu slavu Republike Srpske - Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i zaželio srećan ovaj dan Božiji i blagoslov narodu i Republici Srpskoj, kako je naglasio - najmlađoj srpskoj državi.

Ovim povodom patrijarh Irinej služio je u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. On je obavio i osveštanje žita i lomljenje slavskog kolača.

U besjedi patrijarh Irinej istakao je da Republika Srpska slavi svoj praznik, svjedočeći vjeru prvoslavnu i sveto ime srpsko.

Patrijarh Irinej uputio je blagoslov onima koji vode srpski narod, jer to "nije lako u ovim teškim vremenima".

U svetoj liturgiji sasluživalo je više vladika, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.

Obredu služenja liturgije prisustvovali su najviši predstavnici vlasti Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Aleksandrom DŽombićem, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Nikolom Špirićem.

Prije početka liturgije organizovan je doček patrijarha Irineja, a liturgiji je prisustvovao veliki broj građana.

Ovo je prva službena posjeta Banjaluci patrijarha Irineja od kada je uveden u tron srpskih patrijarha.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike u 13.00 časova u dvorani "Borik" biće održana svečana akademija pod nazivom "Republika Srpska - glas koji se čuje", čiji program će biti u duhu jubileja - 20 godina od osnivanja Srpske.

Nakon svečane akademije, u 15.00 časova, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske biće priređen tradicionalni svečani prijem, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

U 20.30 u Kulturnom centru "Banski dvor" biće organizovana tri de projekcija tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali Republike Srpske.

Svečanosti obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, između ostalih, prisustvuju i predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, te princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike juče su položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Srpske, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci i Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci, a u Modriči je položeno cvijeće na grob nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Jelića.

Tekst/foto:RTRS