Povodom Svetog Arhiđakona Stefana (9. januar) Dana i Krsne slave Republike Srpske, danas je načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk priredio prijem za predstavnike javnog života opštine.
Čestitajući dvadesetu godišnjicu nastanaka Republike Srpske dr Ćuk je podsjetio da, nažalost, relikti rošlosti i neugasle težnje za njenim nestajanjem, ponovo oživljavaju. „Unutar BiH, još uvijek, iz politikantskih i ko zna kojih sve razloga, ima onih kod kojih samo pominjanje Republike Srpske stvara nelagodu. Međutim, čini sve da svi oni koji imaju takvih ambicija zaboravljaju da je Republika Srpska nastala voljom njenog naroda i da njen opstanak zavisi samo od te volje“, rekao je dr Ćuk, ističući da su na braniku Republike Srpske ostali mnogi, najbolji njeni sinovi i da su svoje živote ugradili u njene temelje.

Ističući da je uspješna, stabilna i jedinstvena Republika Srpska jedini garant slobode i opstanka na ovim prostorima, načelnik Opštine Trebinje je naglasio da su građani RS shvatili da, samo oslanjajući se na sopstvene snage i jedni na druge možemo ostvariti dobre razvojne rezultate, kojim se čuva Republika Srpsak, dr Ćuk je kazao da u godini pred nama lokalna zajednica i lokalna vlast imaju mnogo zadataka na tom planu. „Pred nama je, dakle, period bespoštedne borbe za ostvarenje planiranih, prije svega, ekonomskih ciljeva jer samo tako možemo ublažiti udar ekonomske krize i zaustaviti dalji pad životnog standarda naših građana“, naglasio je dr Ćuk, navodeći, pri tom, neke od zadataka u narednom periodu. Načelnik Opštine je istakao da je, uz pomoć Vlade RS, u dobroj mjeri opstaje proizvodnja u „SL Takovo“ te izrazio nadu da će se, takođe uz podršku Vlade RS očuvati fabrika i radna mjesta u Industriji alata, te da će biti pokrenuta proizvodnja u tekstilnoj fabrici Novoteks.

Govoreći o planiranim infrastrukturnim projektima, dr Ćuk je između ostalog naveo nastavak izgradnje istočne gradske obilaznice, sistema za vodosnabdijevanje cijelog područja opštine, autobuske stanice i druge. „Moramo štediti, ali ne smijemo i nećemo se ponašati restriktivno. Kao odgovorna lokalna zajednica pristupaćemo projektima koji infrastrukturno omogućuju, podržavaju i stimulišu, prije svega, ekonomski razvoj. Samo na taj način, uvjereni smo, možemo se nadati boljim i stabilnijim vremenima i kvalitetnijem životu naših građana“, poručio je dr Ćuk na prijemu upriličenom za Dan i Krsnu slavu Republike Srpske.
Centralna svečanost obilježavanja Svetog Arhiđakona Stefana, Dana i Krsne slave Republike Srpske, održaće se sutra u Banjaluci.

Tekst/foto:sajt Opštine Trebinje