U Trebinju je danas, u organizaciji Šahovskog kluba „Leotar plus“ održan prvi Božićni šahovski turnir Trebinje 2012.
Turnir, koji je imao pozivni karakter i igrao po Švajcarsko sistemu, u 9 kola (tempo 10 minuta po igraču) okupio je 37 šahista iz 10 gradova Crne Gore, Republike Srpske i F BiH. Od toga, 5 inter majstora, 7 fide majstora, 1 ženskog fide majstora i 24 igrača sa međunarodnim rejtingom.

 

Otvarajući prvi Božićni šahovski turnir, načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk je podsjetio da šah u Trebinju ima dugu i uspješnu tradiciju i da je izrodio mnoge uspješne šahiste. Između ostalih Srđana Benderaća i Tanju Tomašević, kao i Anu Benderać, jedinog ženskog velemajstora sa ovih prostora, inače, sada selektora ženske šahovske reprezentacije Srbije. „Ubjeđen sa da se do vrhunskih rezultata, osim talenta, dolazi dobrim uslovima i velikim radom. Zato je Opština Trebinje, vodeći brigu o tome, obezbijedila ovaj prostor, šahovske rekvizite i određena pomagala i učila“, kazao je dr Ćuk, poželjevši da Božićni šahovski turnir u Trebinju postane tradicionalan. Dr Ćuk je ovom prilikom obećao dalju podršku radu ŠK „Leotar plus“ u cilju omasovljenja i promocije ove drevne misaone igre, posebno kod mladih.

 

Pobjednik prvog Božićnog šahovskog turnira u Trebinju bio je Vitomir Arapović, inter majstor iz Mostara, sa 7 poena, kome je pripala i novčana nagrada od 250 KM.
Drugo mjesto, sa takođe 7 poena, osvojo je Đorđe Kontić, inter majstor iz Nikšića. Trećeplasini, sa 6,5 poena, je Jovan Milović iz Podgorice (6,5 poena). Četvrto mjesto pripalo je Božu Mariću iz Trebinja (6,5), peto Predragu Nikaču, inter majstoru iz Podgorice (6), a šesto Atifu Dumporu (6), inter majstoru iz Mostara.
Ukupan nagradni fond iznosio je 840 KM.

Tekst/Foto: (opština trebinje)