Svetom Liturgijom, služenom u jutarnjim satima u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, danas je u Trebinju počelo proslavljanje najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

Nakon što je u večernjim satima služeno Praznično Večernje, na Trgu slobode je priređeno tradicionalno nalaganje Badnjaka.
Blagosloveći Badnjake i Badnje veče, te pozdravljajući brojne prisutne građane Trebinja radosnim vitlejemskim pozdravom – Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja- umirovljeni vladika Atanasije je kazao da je u ove tri želje-molitve sve obuhvaćeno, i nebo, i zemlja i ljudi, i dobra volja i djeca vitlejemska i stada.

„Neka bi Gospod dao prvo Vitlejemu mira, blagoslova, a iz Vitlejema svima nama. Živjela nam djeca vitlejemska, naša i cjeloga svijeta“, rekao je, između ostalog vladika Atanasije.

U pozdravnoj riječi, čestitajući Trebinjcimaveliki praznik, načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk je izrazio nadu da svjetlost vitlejemske pećine grije sve duše. „Otud u ovom plamenu toliko topline, tolik nade i toliko snage... Ali, nadam se da vas je ovdje dovela i ljubav jednih prema drugima, i ljubav prema ovom gradu, prema našem starom i dičnom Trebinju“ kazao je dr Ćuk i dodao: „Uz čestitku prenosim vam i poruku poštovanja i ljubavi. Poruku, ispod koje se potpisujem ja i svi moji saradnici. Ovo nije miting ni običan skup. Ove večeri govori se iz srca i ja vam iz punog srca kažem – učinićemo sve što znamo i umijemo da idući Badnjak dočekamo sa više spokoja i više nade.“

U okviru proslavljanja Badnje večeri na Trgu slobode priređen je kulturno-umjetnički program.
Proslavljanje rođenja Isusa Hrista u Trebinju nastavlja se večeras Svetom Liturgijom, koja će se služiti tačno u ponoć u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, te Prazničnim Jutrenjem (5 časova) i Svetom Liturgijom i lomljenjem česnice (6 časova), takođe u Sabornom hramu.
A sutra, po običaju, Trebinjci će najradosniji hrišćanski praznik – Božić, proslaviti u krugu svojih porodica.

Tekst:sajt Opštine Trebinje/foto:TrebinjeLive