U Centru javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje danas je organizovan prijem za Safeta Mukanovića i Senida Cerića, mlade policajce iz Trebinja, koji su u novogodišnjoj noći, rizikujući vlastite živote, od maloljetnika, koji je nekontrolisano pucao iz vatrenog oružja, oduzeli pušku i tako spriječili veću tragediju.

Prethodno je maloljetnik pucajući rafalno i pojedinačno u vrata ugostiteljskog objekta Galerije "Veritas" ranio tri lica.

Hrabri policajci, pripadnici Policijske stanice Trebinje, koji su u novogodišnjoj noći bili dežurni, kažu da su odmah, nakon što su oko 1.00 čas poslije ponoći čuli prvi pucanj u Starom gradu, otrčali do tog mjesta i ugledali maloljetno lice sa automatskom puškom i nekoliko okvira municije kako puca u vrata objekta.

"Odmah smo tom licu izdali naređenje da odloži oružje i da prestane da puca, na što on nije reagovao. Pozvali smo pojačanje, a u momentu dok sam ja na njega vikao i odvukao mu pažnju, kolega mu je pritrčao i uhvatio automat, nakon čega sam i ja pritekao u pomoć i osigurali smo pušku, a lice predali Jedinici za podršku", kaže Mukanović.

Policajci ističu da su primijenili minimalna sredstva prinude, iako su se bili stekli uslovi da pucaju na maloljetnika.Cerić dodaje da je maloljetnik pokušavao da puca i dok su ga držali, ali su oni automat prethodno zakočili.

"Bila je veoma ozbiljna i napeta situacija, lice maloljetnika je bilo izobličeno, ali ni jednog trenutka nismo razmišljali šta treba da uradimo, već smo pristupili profesionalno i onako kako se to od nas i očekuje", kaže Cerić.

Mladi policajci, koji su u službi tek nekoliko godina, kažu da im je ovo do sada najteže iskustvo, ali se nadaju da će ubuduće biti manje ovakvih situacija.

Zamjenik načelnika CJB Trebinje Dragan Nosović čestitao je policajcima na iskazanom profesionalizmu, požrtvovanosti i hrabrosti ističući da ovo treba da bude primjer ne samo za trebinjski Centar u MUP Republike Srpske već i za sve bezbjednosne agencije u BiH.
Nosović je istakao da je mlade policajce pohvalio direktor Policije RS, a da je CJB Trebinje uputio prijedlog da budu nagrađeni.

Policajce i njihovog komandira Miodraga Jankovića danas je primio i načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk, čestitajući im na hrabrosti i na sprečavanju mnogo težih posljedice.

U znak zahvalnosti Ćuk im je uručio prigodne poklone. Šesnaestogodišnjaku koji je pucao određen je jednomjesečni pritvor.

(Tekst: SRNA)