Građani Trebinja se uveliko spremaju za najradosniji hrišćanski praznik-Božić. Na ulicama grada  vrijedni trgovci prodavaju  badnjake, pšenicu, slamu, bršljan, žito…..

Sve je spremo za BOŽIĆ!!!

Božić je najvažniji i najveseliji praznik. Za Božić svi trebaju biti veseli i zadovoljni. Niko ni na koga ne smije biti ljut i kivan. Ako je neko otprije bio posvađan, obično se za Božić pomire i mirbože. I najteže uvrede i napravljene štete toga dana se praštaju i zaboravljaju, pa makar se neki drugi dan opet posvađali. Za Božić se sprema nekoliko dana ranije. Beru se badnjaci, kolje se pečenje. Za pečenje se obično kolje ovčiji brav, većinom ovan, a rjeđe prase. Badnjaci se beru nekoliko dana pred Božić, donesu se sun i prislone i sa jedne i sa druge strane kućnih vrata. Badnjaci su iskljućivo dubovi ili cerovi i mogu biti dugački i do 2 m.

Uoči samog Božića, na Badnji dan, kada se smrkne, prostire se slama i domaćin unosi i loži badnjake. Pri unošenju badnjaka ukućani dočekuju domaćina pšenicom, posipaju ga njome i pjevaju božićne pjesme. Nastaje veselje, čašćenje suvim voćem, smokvama,orasima, priganicama, kafom i rakijom. Domaćin za večerom nazdravlja badnjacima i preliva ih vinom, čeka se praznik Hristovog rođenja.