Poklon zbrika Radovana Ždrale u Muzeju Hercegovine u Trebinju sastoji se od 122 skulpture izrađene u mineralima i poludragom kamenu.

Poklon-zbirka Radovana Ždrale "Svet kamena" koja je izložena u Muzeju Hercegovine u Trebinju, jedinstvena je postavka na ovim prostorima, ali i u Evropi. Zbrika se sastoji od 122 skulpture izrađene u mineralima i poludragom kamenu. Cijela postavka je rađena od tvrdih, čudesnih i unikatnih materijala koje je umjetnik nalazio na područjima bivše Jugoslavije, na područjima gdje živi srpski narod.

Najveći dio materijala je iz Vojvodine i sa Fruške gore. To su aragont, kalcedon, opal, sardoniks, sard, serpentinit, okamenjeno i opalizovano drvo, jaspis, oniks, krečnjak hijlit.

- Radovan Ždrale, hodajući brdima i obalama rijeka, otrkiva fenomene, njihovu ljepotu oblika, strukturu i boju koji bude u njemu težnju ka oslobođenju ljepote prirode, koja ga i sama vodi da radi i tako smelo oblikuje i stvara skulpture. U svemu tometraži i nalazi nešto lično, samo njemu svojstveno - rekla je istoričarka umjetnosti iz Trebinja Veseljka Salatić. Ona je dodala da su istoričari umjetnosti ovu interesantnu postavku okarakterisali kao opus nesvakidašnjeg zanesenjaka, istraživača i kulturnog radnika.

Radovan Ždrale rođen je na Baljcima kod Bileće 1929. godine. Njegov vajarski opus obuhvata oko 3,000 radova koji su bili izloženi u svim većim centrima bivše Jugoslavije i Evrope. Živi i radi u Novom Sadu. Iako i tamo ima, kako i sam kaže, lijep život i lijepu karijeru književnika, kulturnog radnika i skulptora, uvijek je osjećao nostalgičnu potrebnu za Hercegovinom i iskonskim korjenima. Zato je ovu zbirku poklonio Muzeju Hercegovine, rodnom kraju, u znak zahvalnosti i oduženja. Legat je postavljen kao samostalna umjetnička i prirodnjačka poklon-zbirka.

(Blic)