Prije nekoliko dana na internetu je osvanuo kratki video klip koji prikazuje govor američke državne sekretarke Hilari Klinton o problemima s kojima se SAD cijelu zadnju deceniju susreće na Bliskom istoku i srednjoj Aziji.

Snimljen prije otprilike dvije godine, u filmu je jasno prikazano kako visokopozicionirana osoba američke administracije javno priznaje da je SAD odigrao ključnu ulogu u dovođenju Bin Ladena i Al-Kaide na vlast u Afganistanu, što im se uskoro teško obilo o glavu.

Objašnjavajući komplikovane američke odnose s vlastima u Pakistanu, Hilari podsjeća kako su upravo Amerikanci prije više od 20 godina izdašno financirali ljude koje danas znamo kao teroriste, u namjeri da slome okupaciju Afganistana od strane Sovjetskog Saveza.

Klintonova tvrdi da je ova ideja bila djelo tadašenjeg predsjednika Regana, koju je „blagoslovio" tada pretežno demokratski Kongres. Uspješno su regrutovali najradikalnije islamske fanatike i mudžahedine u regiji i upregnuli ih u borbu protiv Sovjeta.

Prvo se činilo kako je projekat vrlo uspješan, budući da su Sovjeti bili prisiljeni povući se iz Afganistana, a ubrzo nakon toga se raspao i cijeli Savez.

Nažalost, iza sebe su ostavili državu prepunu militantnih grupa, oružja i minskih polja, kojoj su nakon toga nametnute i međunarodne sankcije.

Sve je to dovelo do gotovo nerješive situacije u regiji s kojom se američka vlada mora nositi i danas. Ako ništa drugo, ovo je prvi put da su odlučili to i javno priznati.

(metro-portal.hr)