Nastavlja se obnova Trebinjskog Sabornog Hrama

TREBINJELIVE 29. 12. 2011. - 11:27h

U sklopu nastavka obnove Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, umjetnik iz ovog grada Risto Vujinović radi mozaik ispred glavnog ulaza u hram, a radovi će biti okončani u narednih nekoliko dana.

“Uradio sam ovu dekoraciju u maniru ranoga hrišćanstva, odnosno, u pitanju je geometrijski oblik ukrasa sa više vrsta kamena i više boje, sa prepletom koji je osvježen bojom”, rekao je autor kojega smo zatekli pored svoga djela.
On objašnjava da kamenčići koji su ugrađeni u mozaik potiču od Bileće do Brazila, gdje je neke sakupljao sam, a neki su poručivani, zavisno od dobavljača.
Upotrijebio je, kaže, i više vrsta kamena, tvrđeg i mekšeg, zavisno od toga kakvu lomljivost i boju zahtijevaju prilikom ugradnje, a pri svemo je vodio računa da taj kamen bude postojan.


Mozaik se, kaže umjetnik, radi onako kako se radio i stotinama godina unazad, samo se sredstva, forma i sadržaj mijenjaju, a on je, dodaje, pokušao tadicionalno i ono što je novo, ukomponovati zajedno u najboljoj mogućoj varijanti.
Otac Nikola, starješina Sabornog hrama u Trebinju, kaže da je Risto Vujinović svojim mozaikom i ukrasio hram, ali je i obradovao sve one vjernike koji u njega ulaze, a radost je tim veća što će glavni ulaz u ovu bogomolju biti ukrašen pred sam Božić.


On je podsjetio da je Risto Vujinović, kao parohijan hrama i veliki vjernik, od srca uradio i ovaj, ali i mozaik u porti kod česme ove crke, mozaik Svetog proroka Ilije na crkvi koja se nalazi usred Bilećkog jezera, mozaik Svetoga Vasilije ispred crkve u Mrkonjićima, rodnom selu ovoga sveca, kao i mozaike na crkvama u naseljima Zasad, Hrupjela.

“Osim podnih, Risto radi i ikone u mozaicima, među kojima su zasigurno najljepše one u selu Mrkonjići, ali i manastiru Zavala, gdje je radio i kameni ikonostas”, rekao je otac Nikola.

Zanimljivo je da je, prilikom zamjene poda u ovom trebinjskom Sabornom hramu, iskorišten dio starog stepeništa koje je bilo ispred oltara, a koje je ugrađeno na ulazu u hram, povezujući na taj način ono što je rađeno početkom 20. vijeka kada je hram sagrađen i obnovu koja je započeta prije nekolike godine i još traje…

EZHiP/TrebinjeLive

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja