Selo Rapti: Seobe na zapad

TREBINJELIVE 28. 12. 2011. - 15:01h

Donosimo Vam jednu zanimljivu priču Ljuba Mitrovića iz Sarajeva o selu Rapti, seobama na zapad…

Mitrović se ne upušta u teme koje ne može potkrijepiti dokumentima. Selo Rapti je bobansko selo u opštini Trebinje. Prošlo je već oko 700 godina od kada se pominje ovo selo. Rapti su prava mala oaza sa dosta sunčanih dana sa čistim zrakom i zdravom hranom.

Seobe na zapad

Prema popisu iz 1895. godine u Raptima je živjelo 106 stanovnika u 15 kuća. Kasnije, popis 1910. godine bilježi 110 stanovnika u 14 kuća (Kardum, Makitan, Bijele, Bokun, Đuričić, Vujić). Prema Mitrovićevim podacima, 1960. godine u 17 kuća bila su 92 stanovnika, 1991. samo 24 a 2010. tek 8 stanovnika.

– U Raptima starjenici su jedino Kardumi sa svojim ograncima (Bijele i Makitan). Prema predanju, preci porodice Bokun i Kardum još od davne prošlosti selili su se iz Bobana uglavnom na zapadne strane duž jadranske obale i sjeverno do Zagreba i Žumberka, zadržavajući svoja prezimena. Neke od ovih porodica održavaju veze, evocirajući uspomene na davnu i noviju prošlost, ali njihova veza i prošlost još uvijek je nedovoljno istražena.

Autor pominje i porodice koje su u Raptima živjele u srednjem vijeku – Brlić, Vignjević, Vojnović…

U prvoj polovini 20 vijeka poznati neimari – preduzimači bili su Sava Ristov i Vaso (Đure) Bokun. Oni su poduzimali i izvodili i složenije građevine na području Hercegovine, Dalmacije, Boke Kotorske. Posljednji ugledni i mnogo traženi samostalni majstor – zidar bio je Neđo (Save) Bokun, poznat i cijenjen naročito na području Dubrovnika i Trebinja, gdje je uglavnom proveo svoj radni vijek. Neđo je bio drag sagovornik ne samo o svojoj struci, već i o svim drugim životnim pitanjima. Mnogima je u nevolji pružao ruku i pomoć koliko je mogao.

Mitrović konstatuje i najnovije činjenice. Iznosi uvjerenje da postoje uslovi za lakši život, odnosno za obnovu života u selu.

– Novi evropski vjetrovi nude nadu trajnog mira, slobode i napretka, pa se nadajmo da je stavljena tačka na sve što je bilo ružno i tužno u prošlosti ovog sela i njegovog okruženja.

Da li je pronađen način da se ljudi vrate na selo, i posvete se životu na selu ? – na odgovor se još čeka.

Komentari

Izvrsna priča o jednom zaboravljenom ,mjestu. Ono što me je posebno zaintrigiralo je spominjanje Brlića u Raptima, a to je prezime moje rodbine po baki i majci. Molio bih gosp. Mitrovića da mi još nešto kaže o Raptima. Je li u Raptima bilo prezime Relković?
Puno vas pozdravlja, Dragutin Ivančić

Odgovori

Nema ovoga prezimena o kome ste pitali. Nije se nikad spominjalo.

Odgovori

Dragutine Ivanicu, ja sam sin Ljube Mitrovica i zivim u Kanadi.Ako imate neko pitanje posaljite mi na slobodanmitrovic@hotmail.com,rado cu pitati oca a on ce biti sretan da vam odgovori.

Slobodan Mitrovic

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja