Astronomska sekcija Gimnazije ''Jovan Dučić'' i članovi Trebinjskog astronomskog udruženja (TAU) početkom naredne godine trebali bi da dobiju robotizovani teleskop.
Ovaj savremeni astronomski uređaj u Trebinje će stići zahvaljujući donaciji Srpskog dobrotvornog društva ''Jovan Dučić'' iz Toronta (Kanada).

Kako kaže Miro Ilić, predsjednik TAU, riječ je o modernom teleskopu (NTT-New Technology Telescope) Celestron NexStar 8 SE, vrijednosti 3.000 KM.
Teleskop je katadioptričkog tipa SC (Schmidt - Cassegrain) promjera objektiva od 20-cm. Potpuno je kompjuterizovan sa 9 brzina traganja, 3 mogućnosti praćenja (Sideral, Solar, Lunar), sa mogućnošću priključka GPS (Global possitioning satelite) aparata, automatskim traganjem i praćenjem nebeskih objekata, kojih u ugrađenom procesoru ima više od 40.000, te još mnogim tehnološkim dodacima. „Ovim robotizovanim teleskopom trebinjska Gimnazija će biti astronomski gledano, najmodernija državna institucija u Republici Srpskoj, a astronomi amateri našeg grada će imati priliku da ovom ''pokretnom opservatorijom'' pokažu svim zainteresovanim sugrađanima ljepote neba“, rekao je Ilić koji je i pokrenuo icijativu nabavke ovog teleskopa.
Prema njegovim riječima, inicijativa je ostvarena ličnim angažovanjem Jakova Vica, člana uprave SDD ''Jovan Dučić'' iz Toronta, koji je porijeklom Trebinjac i nekadašnji učenik Gimnazije u Trebinju.
Inače, većina članova SDD ''Jovan Dučić'' iz Toronta je porijeklom sa područja Istočne Hercegovine. I ranije, ovo društvo naših Srba iz Kanade pomagalo je Trebinju doniravši instrumente i pomagala bolnici u Trebinju i invalidima-amputircim, u vrijednosti više od 35.000 KM.
Kako napominju u TAU teleskop bi trebao da stigne u Trebinje početkom februara 2012. nakon januarskih praznika.

(trebinje.rs.ba)