„Sarajevo, tugo moja“, naziv je knjige autora Dušana Zurovca, predstavljene sinoć u Narodnoj biblioteci Trebinje.
Knjiga je svojevrsno svjedočanstvo o stradanju Srba u proteklom ratu, a o djelu su, pored autora, govorili Neđo Babić i Strahinja Živak.

  „Srpski logoraši su dio srpske istorije, a Dušan Zurovac je i sam bio logoraš, pa je kao takav mogao da razumije logoraše, ali je i književnik, pa je znao kako da ta svedočenja pretvori u knjigu . Ova knjiga je istinit dokument a ne fikcija nevještih kvazi pisaca, visokih činovnika koji nikada nisu bili u logoru ili blizu prve linije i o pretrpljenim strahotama pišu neistine za koje poslije dobijajunagrade“ rekao je Strahinja Živak, recezentove knjige, koji je i sam autor nekoliko knjiga-svjedočanstava o stradanjima Srba u poslednjem ratu na ovim prostorima. „Srbi treba da istraju svjedočeći istinu o sopstvenom stradanju, kako u Sarajevu,tako i u drugim mjestima“, poručio je Živak na sinošnjoj promociji.
kako je istaknuto, knjigu „Sarajevo, tugo moja“ pisali su srpski logoraši koji su vrijeme proteklog rata proveli u Sarajevu. Bez obzira da li su rat proveli u svom stanu ili nekom od sarajevskih kazamata, Srbi su bili izloženi torturi. Preko 600 svjedočenja našlo se u koricama ove knjige, koje je Dušan Zurovac pažljivo slušao u proteklih 20 godina. Kako autor knjige ističe, sva svjedočenja su se čula i uHagu. „Na žalost, za ove te strahote još niko nije odgovarao. To ne znači da ne treba svjedočiti, već naprotiv, uvijek i iznova treba svjedočiti, jer svi smo dužni da kažemo ono što znamo“ rekao je Zurovac.
Organizator sinošnje promocije bila je književna zajednica„Jovan Dučić“ iz Trebinja, a knjiga „Sarajevo, tugo moja“ objavljena je u izdanju Zavoda za udženike iz Istočnog Sarajeva.

Trebinje.rs.ba