U ljubinjskom "Agraru", jedinom preduzeću u Istočnoj Hercegovini registrovanom za otkup duvana, dosad su od sedamdesetak kooperanata preuzeli 15 tona duvana.

Poručuju da, iako je već počela zima, otkup još nije završen, ida uzgajivači koji imaju veće količine spremne za otkup i ove sedmice mogu predati duvan u otkupnu stanicu.

- Vjerovatno smo mogli otkupiti znatno više duvana da nije bila suša, za vrijeme otkupne sezone, što nije pogodovalo transportu duvana, pa smo, čekajući kiše, otkup morali produžiti do kraja decembra, kaže Zdavko Novokmet, direktor "Agrara".

Duvanjari iz Ljubinja ove godine proizveli su dvadesetak tona lista duvana, a najviše roda otkupio je "Agrar". Pretpostavlja se da je rod bio veći, pošto su proizvođači duvan prodavali i nakupcima iz zapadne Hercegovine ili po pijacama.

Novokmet navodi da je ovogodišnji rod dobar i da su otkupljivači, koji su odmah dobijali novac za predati duvan, zadovoljni. Ljubinje je jedini kraj u istočnoj Hercegovini gdje se uzgaja duvan, koji je nekada bio glavna poljoprivredna kultura ovog djela Hercegovine.

(blic)