Mladen Ploskić, član Karate kluba Sloga Hemofarm iz Doboja, najbolji je sportista Republike Srpske za 2011. godinu, odlučio je stručni žiri na posljednjoj sjednici održanoj sinoć neposredno prije početka završne manifestacije u Banskom dvoru.

Ploskić je u godini na izmaku pokorio svijet na Svjetskom prvenstvu u češkom gradu Liberecu, nastupajući pod zastavom Republike Srpske. On je jednoglasnom odlukom žirija proglašen za najboljeg među najboljima u 57. Izboru deset najsportista Republike Srpske u organizaciji "Glasa Srpske".

- Srećan sam i ponosan, ovo priznanje je za mene velika obaveza u budućnosti i nastojaću da budem još bolji. Akcija "Glasa Srpske" traje skoro šest decenija, to je ogromno iskustvo i priznanje mi je još draže kada znam da je takva tradicija iza svih nas - istakao je kratko najbolji sportista Republike Srpske za 2011. godinu Mladen Ploskić.

Ivana Ninković na devetom mjestu

Na listi deset najboljih sportista Republike Srpske za ovu godinu su još, ovim redom: Dragana Knežević (rukomet), Aleksandra Vidović (odbojka), Gorana Cvijetić (atletika), Srđan Grahovac (fudbal), Velibor Vidić (boks), Nikica Atlagić (biciklizam), Boris Miljević (automobilizam), Ivana Ninković (plivanje) i Milica Deura (košarka).

Pored tradicionalne liste deset najboljih sportista Republike Srpske, "Glas Srpske" je zaslužnim sportistima i sportskim radnicima dodijelio i plakete i povelju, odnosno posebna priznanja.

Povelju za izuzetan sportski poduhvat godine dobio je svjetski šampion kuglaš Jovica Radanović, dok je plaketa za izuzetan sportski poduhvat pripala talentovanoj teniserki iz Banjaluke Nikolini Jović. Ambasadori sporta Republike Srpske za 2011. godinu su Branko Grahovac (fudbal), Danijel Šarić (rukomet) i Saša Starović (odbojka), dok je vlasnik plakete za dugogodišnji doprinos razvoju sporta šahovski FIDE majstor Nikola Lakić, koji već 45 godina druguje s drevnom igrom. Plaketa za izuzetne rezultate u sportu za invalide pripala je članu OKI Banjaluka Miodragu Bajiću.

Plaketu za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti sporta dobio je Novak Grbić.

Predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija bio je proslavljeni srpski fudbaler i reprezentativac, danas sportski direktor Fudbalskog kluba Partizan iz Beograda Mladen Krstajić.

Posebna priznanja

Organizator manifestacije "Glas Srpske" ove godine je odlučio da dodijeli i tri posebna priznanja za afirmaciju i unapređenje sporta, a ona su pripala: Tomi Mariću (boks), Miloradu Arlovu (fudbal) i Draganu Markoviću (rukomet).

Medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske i ove godine je dodijelila priznanje za najbolje organizovanu sportsku manifestaciju na teritoriji Republike Srpske, a nagrada je pripala Evropskom šampionatu za juniore i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama.

Nagrade talentima

Tradicionalno, u sklopu manifestacije "Glasa Srpske", Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport dodjeljuje nagrade najperspektivnijim sportistima. Ove godine ta priznanja su dobili: Ana Gajić (odbojka), Milenko Predić (košarka), Sara Jaćimović (šah), Sanja Milojica (stoni tenis), Branka Vranješ (plivanje), Sandro Poletan (boks), Nemanja Majdov (džudo), Katarina Jokić (tenis), Slaviša Vukajlović (fudbal) i Saša Sekulić (kik-boks), dok je najperspektivniji sportista sa invaliditetom Vedrana Nović.

(Glas Srpske)