OTVORENA AUDIO BRAJ INTERNET KLUB ČITAONICA

TREBINJELIVE 15. 12. 2011. - 12:45h

Pri Narodnoj biblioteci Trebinje danas je otvorena Audio Braj Internet Klub Čitaonica.
Čitaonica je namjenjena slijepim i slabovidim licima istočnohercegovačke regije, a otvorena je u okviru projekta „Mreža audio braj internet klub čitaonica – Mreža ABIKČ“, koji realizuje Savez slijepi RS, uz podršku Fondacije za socijalno uključivanje u BiH i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS, u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Trebinju i Međuopštinskom organizacijom slijepih Trebinje.

 
Na konferenciji za novinare održanoj danas u Narodnoj biblioteci, kojoj je prisustvovao predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić, istaknuto je da je osnovnio cilj ovog projekta unapređenje pristupa informacijama i komunikacije slijepih i slabovidih lica, uz primjenu asistativnih informacionih tehnologija.
Prema Suzićevim riječima, Projekat obuhvata i formiranje sedam ABIKČ i obuku administratora – operatea i korisnika u primjeni savremene audio Braj tehnologije. Osim toga, projektom je predviđena obuka 210 korisnika usluga ABIKČ, a procjena je da bi 1100 slijepih i slabovidih lica bili potencijalni korisnici usluga ovih čitaonica. Inače sredstva za realizaciji projetka iznose 135.000 KM (FSU u BiH – 75 hiljada, Specijalna biblioteka – 50 hiljada i Savez slijepih RS – 10 hiljada KM). Vrijednost inventara i tehničke opreme za svaku čitaonicu iznosi oko 15 hiljada KM.
U okviru projekta, osim Trebinja, Audio Braj Internet Klub Čitaonice pri matičnim bibliotekama otvorene su u Foči, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, te u međuopštinskim organizacijama slijepih u Bijeljini, Derventi i Prijedoru.
Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, implementacija projekta traje od 15. juna 2011. do 15. januara 2012. Godine, dok će Mreža ABIKČ nastaviti sa radom i nakon isteka roka implementacije.

www.trebinje.rs.ba

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja