U okviru „Pravoslavnih razgovora“, koje u Eparhijskom domu organizuju trebinjska podružnica Udruženja književnika Republike Srpske i Crkvena opština Trebinje, sinoć je pjesniku Ranku Pavloviću uručena književna nagrada „Avramov štap“ za 2011. godinu, književno priznanje koje dodjeljuje ova podružnica i Društvo srpskih pisaca Crne Gore.

Prema riječima Radoslava Miloševića, predsjednika trebinjske podružnice udruženja književnika RS, priznanje „Avramov štap“ Pavloviću je dodijeljeno za knjigu poezije „Monaški soneti“, ali i za dugogogdišnje plodno književno stvaralaštvo.
„Ovaj književnik i njegovi soneti su isto ono što je u ovoj formi bio Petrarka za Italijane i Prešern za slovenačku književnost“, kazao je profesor Milošević.
„Prava poezija, po meni, i jeste ona poezija koja je okrenuta čovjeku i njegovoj duši“, kazao je Pavlović, četvrti po redu laureat ove nagrade.
O književnom stvaralaštvu Ranka Pavlovića sinoć su govorili profesori Radoslav Milošević i Milovan Rosić, a pored pjesnika, Pavlovićeve stihove i odabrane tekstove o njegovom stvaralaštvu, kazivale su Žana Gluhaić i Jelena Dragić, članice „Kulturne scene Male stvari“ iz Trebinja.
U okviru „Pravoslavnih razgovora“, svoju poeziju su govorili i Hadži Radovan Radović i Vukota Koprivica, pjesnici iz Crne Gore.

http://www.trebinje.rs.ba/