Stala prva elektrana na Trebišnjici

TREBINJELIVE 30. 11. 2011. - 15:34h

Zbog velike suše i enormno malog dotoka vode u slivu reke Trebišnjice juče se stala prva hidroelektrana u RS „Trebinje 1“ uz branu Grančarevo.

– U novembru je palo svega osam litara kiše, što se dešava jednom u stotinu godina. Ipak, očekujemo da će se hidrološka situacija popraviti u decembru i da će preduzeće ostvariti plan proizvodnje. HET je do sada proizveo 860,77 gigavat časova električne energije od planiranih 1.020,02 gigavat časova – kaže izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja HET-a Ljubomir Zotović.Većina hidroelektrana već radi na minimumu vode pa je proizvodnja i u njima ugrožena. Srpska, koja inača izvozi električnu energiju, trenutno je primorana i da vrlo skupo kupuje, odnosno uvozi struju, i da maksimalnom angažovanošću dve termoelektrane nadoknađuje oko 1.500 megavat časova struje, koliko joj dnevno nedostaje za redovno snabdevanje samo domaćih potrošača. U „Elektroprivredi“ ističu da su od 22. novembra prestali i da izvoze struju i sve kapacitete usmerili na podmirivanje domaćih potreba.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević upozorio je juče da, ako u narednom periodu ne bude dotoka voda na brane, postoji opasnost da će i još neke hidroelektrane biti primorane da obustave rad, da ne bi došlo do havarija.
– Srećna okolnost je to što termoelektrane „Gacko“ i „Ugljevik“ normalno funkcionišu i to nam daje nadu da ćemo izaći iz krize i nećemo uvoditi restrikcije – poručuje Kovačević.

http://www.blic.rs/

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja