"Dejtonski mirovni sporazum pokazao se kao jedan od preduslova za opstanak BiH i nije ga moguće mijenjati bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta u BiH", izjavio je danas u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. "Da nije bilo Dejtonskog sporazuma ne bi bilo ni Republike Srpske" , istakao je Dačić uoči 16. godišnjice potpisivanja ovog sporazuma.

Govoreći o saradnji Srbije i Srpske, Dačić je ocijenio da treba da bude još bolja, da je sasvim normalno da Srbija sarađuje i podržava Srpsku, te da to nije upereno protiv bilo kojeg naroda u BiH.
"Ponekad se aktivnosti gledaju različitim očima, pa ako Srbija sarađuje bliže sa RS, što je i normalno, u Sarajevu se to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari i želja da se naruši teritorijalni integritet, što nije tačno"
, kategoričan je Dačić.
On je dodao da je potpuno normalno da Srbija sa RS razvija sve jače odnose u svim oblastima i ima što čvršću saradnju.
"Kada Amerika ima interesa da pomaže Albancima, koji su na deset hiljada milja od Vašingtona, kako onda Srbija ne bi imala interes da pomaže srpskom narodu u Trebinju i RS?", zapitao je Dačić.
Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Dačić je istakao da Srbija ima interes da kriza na tom prostoru što brže bude riješena i da se dijalogom prevaziđu sva sporna pitanja na tehničkom nivou. "Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i ima pravo da iskaže državni i nacionalni interes", rekao je Dačić novinarima i dodao da će svi dalji koraci biti u skladu sa Ustavom Srbije, kako bi bila riješena sporna pitanja, poput administrativnih prelaza.
On je istakao da je neminovno da se trajno riješi pitanje statusa Kosova i Metohija, te dodao da će to pitanje iz dana u dan biti žešće i češće postavljeno kao jedan od uslova Srbiji u evropskim integracijama. "Srbija treba da podrži sve ono što je praktično i ja apsolutno podržavam stav Srba da ne žele da žive u nezavisnom Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.
Govoreći o problemu vehabizma u Srbiji i BiH, Dačić je istakao da bezbjednosne strukture dvije zemlje po tom pitanju već duže vrijeme sarađuju i zajednički djeluju gdje god ima potrebe za tim, te najavio da će u narednih desetak dana o toj temi u Beogradu razgovarati sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem.

Ministar Dačić je na početku dvodnevne posjete Trebinju obišao manastir Tvrdoš, u pratnji načelnika opštine Trebinje Dobroslava Ćuka i načelnika trebinjskog Centra javne bezbjednosti Gorana Zubca. Nakon toga Dačić je posjetio i Hercegovačku Gračanicu na Crkvini, kao i Muzej Hercegovine.
Dačić će se u Skupštini opštine Trebinje obratiti građanima, nakon čega će obići Regionalni centar za rehabilitaciju. U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg Dačić će prisustvovati parastosu nastradalim pripadnicima MUP-a RS, a zatim u Centru javne bezbjednosti Trebinje položiti vijenac na spomen ploču stradalim pripadnicima MUP-a RS.
Proslavi krsne slave MUP-a RS u Trebinju danas prisustvuje i premijer Aleksandar Džombić, ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, direktor Policije Gojko Vasić, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije Srbije Ivica Dačić i Milorad Veljović, kao i drugi zvaničnici Republike Srpske, najavljeno je iz MUP-a Srpske.

http://www.trebinje.rs.ba/