Članovi Gradskog hora „Tribunia“ iz Trebinja boravili su od 11 – 14. novembra na svojoj prvoj izvođačkoj turneji u inostranstvu. Prvi nastup „Tribunie“ održan je 11. novembra u klubu Srba pri hramu Svetog Jovana Vladimira u Minhenu.
U jednočasovnom nastupu Trebinjci su se predstavili duhovnim i svjetovnim kompozicijama, a u okviru programa čitana je i poezija trebinjskih pjesnika. Za svoje goste, domaćini su nakon koncerta priredili večeru i druženje, na kojoj su predstavljeni neki autohtoni proizvode naših prostora, te grad Trebinje i Hercegovina.

Drugog dana turneje članovi „Tribunie“ imali su nastup u parohijskom domu crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu.
Nakon Ciriha, Trbinjci su nastupili na jubileju obilježavanja dvadeset godina postojanja Kulturno umjetničkog društva „Vuk Karadžić“ u Sent Galenu. „Ono što nas je naročito dojmilo, pored ljepote gradova koje smo obišli, jeste ljubav i toplina kojom smo obasipani od Srba u dijaspori tokom cijelog našeg boravka na turneji. Plijeni i zdravi patriotizam koji posjeduju ti divni ljudi, kao i njihova svijest o domovini i težnja da se očuvaju korjeni i tradicija. Takođe, iskoristili smo priliku za prezentaciju našeg grada i Hercegovine, koji su bili poprilična nepoznanica za naše sunarodnike. Nadamo se da ćemo imati priliku da uzvratimo pokazano gostoprimstvo“, rekao je nakon povratka sa turneje sekretar „Tribunie“ Predrag Milošević, ističući posebno gostoprimstvo oca Miroslava Simionovića i parohijana crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu. Nastup „Tribunie“ u Minhenu
Na prvo gostovanje „Tribunie“ u inostranstvu krenulo je 28 pjevača i dirigent Stojanka Gudelj, u pratnji sveštenika Slavka Zorice, dubrovačkog paroha, a gostovanje u Njemačkoj i Švajcarskoj ostvareno je uz blagoslov episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.
Članovi „Tribunie“ navode da je za vrijeme njihove turneje, u posjeti Cirihu bio i otac Miloš Vesin, profesor na teološkom fakultetu u Čikaga, koji se, dirnut Dučićevim stihovima, obratio horu i publici živo prenijevši svoje utiske sa iskopavanja i prenosa zemnih ostataka velikog srpskog pjesnika u Libertvilu.
Za naredni period, u Gradskom horu „Tribunija" planiraju tradicionalni decembarski godišnji koncert, a kako ističu, posvetiće se i proširenju hora i omasovljenju članstva.
Zato, i ovim putem, „Tribunia“ poziva sve zainteresovane da ih kontaktiraju putem telefona 065 269 798 ili na e.mail: mh.tribunia@gmail.com

(www.trebinje.rs.ba)