Na području koje pokriva Policijska uprava /PU/ Trebinje u prvom tromjesečju ove godine evidentiran je znatno manji broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta, kao i djela iz drugih oblasti, a zahvaljujući savjesnim građanima, 12 krivičnih djela evidentirano je kao "svježi čin", potvrđeno je Srni u ovom centru.

cjb trebinje

Ovakvi pokazatelji su, prvenstveno, rezultat iskustva, dobrog i profesionalnog rada pripadnika Centra čiju savjesnost je prepoznalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U PU Trebinje kažu da u prva tri mjeseca nije bilo nijedno krivično djelo rabojništva, a za to su zaslužni policijski službenici koji su, poučeni prethodnim godinama, pod intenzivniji operativni nadzor stavili lica označena kao izvršioci tih krivičnih djela.

Portparol PU Trebinje Jovana Cvijetić kaže da su najbrojnija imovinska krivična djela kojih je bilo 30, ali da su i ona manja za oko sedam odsto.

"Najveći broj evidentiranih krivičnih djela je krađa - zabilježena 11 puta, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, teška krađa je evidentirana sedam puta, odnosno za oko 13 odsto manje", navela je Cvijetićeva i dodala da je samo u porastu krivično djelo utaja.

Ona je napomenula da je veći broj evidentiranih ovih krivičnih djela rezultat realizovanih aktivnosti Policijske stanice Gacko, a koja se odnose na krađe goriva iz Rudnika i Termoelektrane "Gacko", te istakla da će se aktivnosti po ovom pitanju intezivno nastaviti.

Osvrćući se na problem krivičnih djela paljevine, koja su prethodnih godina bila izražena na području Hercegovine, Cvijetićeva kaže da nije bilo ovih djela za razliku od uporednog perioda, kada su evidentirana dva.

"Da bi predstojeći vaskršnji praznici prošli mirno, a građani bili bezbjedni, te imajući u vidu da je već počela turistička sezona, PU Trebinje je popunio svoje redove, tako da se na ulicima grada nalazi više policijskih službenika kako u uniformi, tako i u civilu, koji su spremni da pomognu svima kojima je pomoć neophodna", poručuju iz ove uprave.