PREDAVANJE SAVA PUJIĆA – Spomenici ne smiju biti kopije, već samo originali!

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 23. 03. 2017. - 23:02h

Spomenička problematika u Trebinju, s posebnim osvrtom na spomenik Luke Vukalovića kod Kamenog mosta, bila je predmet predavanja profesora Sava Pujića u Narodnoj biblioteci u Trebinju.

predavanje sava pujica

Ova djelatnost je potpuno ispuštena i prepuštena stihiji i nju treba podvesti pod gradsku regulativu, kako bi se stanje sa spomenicima na području Trebinja stavilo u red, poručio je večeras Pujić.

„Svako podiže spomenik gdje i kome želi bez ikakvog reda i to je većinom prepušteno volji pojedinaca“, rekao je Pujić, dodajući da je nekada postojala komisija za uređenje grada, koja je vodila računa i o spomenicima.

U Trebinju, naglasio je on, postoji tendencija da se postave samo visoke statue uz Njegoša i na udarnim mjestima, kao i da su gabarit i glomaznost na prvom mjestu, a da se ne gleda umjetnička vrijednost djela.

Bistu Luke Vukalovića kod Kamenog mosta, koju je uradio poznati vajar Luka Tomanović iz Boke kotorske, otkrivena je kod Kamenog mosta, a nakon toga bila je u dvorištu hotela „Leotar“ kad nije bio ograđen.

„On je osjećao Luku Vukalovića u tom lokalnom ambijentu jer je Vukalović bio vojvoda Kruševice i Sutorine tako da ga i Bokelji osjećaju svojim“, naglasio je Pujić i dodao da se Tomanović udubio u to da pokaže odlučnost, inat, bunt, Lukinu tragiku, što se sve vidi u njegovom licu.

Ono što je zamjerio to su kopije koje nemaju nikakvu vrijednost. Njegovo je mišljenje da se treba dobro promisliti prije nego što se nešto uradi jer tada je već kasno.

Želja Luke Vukalovića bila je da njegove kosti leže na Zubcima i prijedlog profesora Pujića je bio da se nađe najbolje rješenje da se objedini i grobnica i spomenik na jednom mjestu.

Trebinjsko područje je tolerantno i prema spomenicima i iz vlasti koja nije bila naša na primjer barunu Babiću, spomenik poginulim austrougarskim vojnicima na Klobuku.

Budući da je spomeničko obilježavanje značajnih događaja i ličnosti vrlo srodno obillježavanju imena ulica, trgova to su dvije strane istog lista.

„Ne postoji komisija i kriterijumi za obilježavanje spomenika i ovo bi se trebalo objediniti“, rekao je Pujić.

Kada se podiže spomenik potrebno je napisati elaborat ko podiže, zašto podiže, kakva je forma spomenika i umjetnička vrijednost.

On bi, naglašav, zabranio kopije jer one u spomeničkoj djelatnosti nemaju vrijednosti.

Sa Dučićevom zaostavštinom stigla je i njegova bista čuvenog srpskog vajara Rista Stijovića. Ovdje je to čuvano i Beogradu je pozajmljena za neku izložbu. Međutim, vraćena je kopija riječima: „U aleji pjesnika na Kalemegdanu mogu biti samo originali, a vama Trebinjcima evo kopije“, pojasnio je Pujić šta znači kopija i original.

TAGOVI:

Komentari

Пујић прича глупости. Ако је новинар коректно пренио његове ријечи испада да рад вајара Ђорђа Лазића Ћапше није умјетничко дијело, а он је аутор споменика. Може се дискутовати на тему локације, али та накнадна памет често је најназаднија. Мој утисак је да је велики проблем кад дође до промјене власти, ајде да облатимо све што су радили људи прије нас. Мада је ријеч о копијама, али има одређене симболике у чињеници да је споменик исти Луки Вукаловићу подигнут у Србији и Херцеговини. Управо је исти аутор направио споменик и знаменитом Србину Херцеговцу Сави Владиславићу који красе тргове у Петрограду, Сремске Карловце, Гацко и Херцег Нови. И на тај начин обједињени су братска Русија, српска Војводина, српска Херцеговина и српска Црна Гора. Али то је заоставштина бивше власти и сад кад их нема ајмо да испљујемо и кажемо како све шро су они радили не ваља. Ситне сујете….Сваки часни Херцеговац има Луку Вукаловића као споменик у срцу, а ове расправе углавном не служе ничему сем да се увријеђеним појединцима лијечи сујета.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja