Prošlogodišnja proizvodnja HET-a jedna od NAJBOLJIH do sada

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 19. 01. 2017. - 12:58h

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ su u 2016. godini ostvarile jednu od najboljih godišnjih proizvodnji ovog preduzeća i bile su važan oslonac elektroenergetskog sistema Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/, izjavio je Srni izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić.

het

On je istakao da je, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti agregata u sistemu HET-a i povoljnoj hidrologiji u dijelu godine, kota akumulacije Bileća 16. juna 2016. godine dostigla svoju maksimalnu vrijednost, te je elektroenergetskim bilansom ERS-a planirana proizvodnja HET-a za 2016. godinu premašena za 20 odsto.

Vujić je napomenuo da tako dobre rezultate nije mogla poremetiti ni loša hidrologija na početku i na kraju prethodne godine, posebno u decembru, kao i tokom decembra 2015. godine, kada nisu zabilježene padavine, odnosno dotoci u akumulaciju Bileća.

„Proizvodnjom sistema HET isporučeno je 1.168,52 gigavat-časa, uz dodatnu proizvodnju 88,23 gigavat-časa električne energije, zadužene tokom revitalizacije agregata u HE Dubrovnik krajem 2015. godine, koju je iz sistema HET preuzela Hrvatska elektroprivreda“, rekao je Vujić.

On je naveo da je maksimalnim iskorišćenjem akumulacije Bileća ostvarena jedna od najboljih godišnjih proizvodnji HET-a, sa ostvarenim dotokom u akumulaciju od 61,20 metara kubnih u sekundi, što je, kako kaže, ispod prosječne godišnje vrijednosti ostvarenih dotoka u periodu od kada se redovno prate i mjere hidrološki podaci u slivu.

„HET je u mnogome doprinio stabilnom i efikasnom funkcionisanju elektroenergetskog sistema BiH, učestvujući kao pružalac pomoćnih usluga u okviru ERS kao balansno odgovorne strane“, istakao je Vujić.

TAGOVI:

Komentari

Zato plaćamo skuplju struju!

Odgovori

Skupo je platiti 100 km struje. Telefona nije. Struja je roba kao i svaka druga i nigdje nije besplatna. A u RS je jos i najjeftinija. Problem je sto ne cijenimo resurse koje imamo, pa kad nam ih uzmu i ispostave nove racune plakacemo za ovom i ovakvom Elektroprivredom.

Odgovori

Da, struja je skupa! 100 km telefona troše samo zaposleni u HET -u!

Odgovori

E svaka vam ovakva bila! Vidim da mi sijalice bolje svijetle.

Odgovori

Ma pustite to ljudi, malo je Mišeljić pobrkao milione tog jutra, šta je sedmica za Iliju Tamindziju ništa, minus u HET je plus kod Ilije, on to rastali sa Lukom jer se tako kupuje sloboda.
Ovaj anonimni Vujić je sa kratkim rokom trajanja a uvjek moras nekog ostaviti za streljački vod, prijatno veče.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja