Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će potpisati ukaz o Zakonu o radu Srpske.

Milorad dodik

Dodik je napomenuo da je obaveza predsjednika Republike da, nakon donošenja zakona u parlamentu, potpiše ukaz o proglašenju zakona kada ocijeni da je to potrebno.

"Imajući u vidu da je to već učinjeno, naravno da ću potpisati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući najavu iz Saveza sindikata Srpske da će se obratiti predsjedniku da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o radu, jer je, kako navode, taj akt protiv volje radnika.

Dodik je ocijenio da su jučerašnji protesti Saveza sindikata bili nepotrebni, degradirajući za rukovodstvo sindikata, ističući da mu je žao što je došlo do toga.

"U Srpskoj postoji dosta prostora za dijalog, neke stvari se moraju uraditi i kada je teško, tako se morao donijeti i Zakon o radu. Politizacija svega toga besmislena je i pozivam sve da sjednemo i vidimo na koji način se kretati dalje", rekao je Dodik.

On je istakao da iz Zakona treba izvući najbolje, zaštiti prava radnika, iza čega i vlast stoji.

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske odlučilo je na današnjoj sjednici da će se obratiti predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Oni će tražiti od Dodika da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o radu koji je protiv volje radnika.

Sindikat će tražiti i ocjenu ustavnosti procedure donošenja Zakona o radu.

Predsjednik Saveza Ranka Mišić istakla je da su protestima pokazali da postoji glas naroda i demokratija bez obzira na cijenu koju su plaćali, a da poslanici nisu bili spremni da čuju glas naroda koji ih je izabrao da ih predstavljaju.